söndag 22 november 2009

Ökande klassklyftor ger mer extremism

Idag 15.00 anordnas en manifestation för medmänsklighet på sergels torg i Stockholm, en manifestation mot Vellingemoderaternas rasistiska beteende och för solidaritet med utsatta.

Arrangör är Facebooksgruppen ”Svenska folket KRÄVER en MYCKET HUMANARE flykting- och migrationspolitik!”

Alla riksdagspartierna kommer ha talare på plats. Det är självklart bra att alla partierna så starkt markerar mot vellingemoderaternas beteende, alla uttalanden som på något sätt legitimiserar rasism och främlingsfientlighet gör indirekt att händelser så som nattens brandattentat sker, genom att skapa en acceptans för rasism i samhället drivs gränsen för vad som är acceptabelt och ej längre ut åt högerkanten. Under hela hösten har gränsen tänjts för vad människor vågar säga och skriva, sverigedemokraternas debattartikel i aftobladet blev på många sätt en milstolpe som markerar att debatten i Sverige är på väg att förändras. (Vilket kanske inte hade varit möjligt om inte framförallt (FP) skapat detta utrymme genom sin hårda retorik om att ställa krav på flyktingar och invandrare.)

Jag tycker att det är bra att alla partier markerar avstånd mot rasism. Tyvärr kommer det inte lösa problemen som växer fram i Sverige idag. Det är inte bara rasismen som ökar, vänsterextremismen verkar också växa sig starkare igen, debatten kring islamistiska fundamentalister i Rinkeby får otroligt mycket medieutrymme och i många av storstädernas förorter sätts bilar i brand. Konflikterna i samhället ökar.

Lösningen är inte informationskampanjer eller välgörenhets idéer om att "de allra rikaste ska dela med sig till de fattiga" utan lösningen är kraftigt minskade klassklyftor och positiva möten. Samhället kommer inte läka genom lite välgörenhet. Samhället kommer att läka genom reell omfördelning av makt och pengar, minskad segregation och ett gemensamt projekt som inkluderar alla.

Det är därför moderaternas utskällningar av sina kamrater i Vellinge mest blir tomma ord. Alliansens politik kan aldrig motverka rasism. Rasism växer ur fördomar och rädsla.

Segregationen försvårar möten och omöjliggör utbyten av idéer och värderingar. För att en människa ska förändra sina värderingar krävs positiva möten, projekt där man skapar tillsammans. Välfärdsstaten har varit vårt projekt länge och behöver fortfarande utvecklas, stärkas och förbättras.

En politik som ska minska rasism och annan extremism kräver en politik för arbete åt alla, så att människor känner att de får bidra till något större, får inkluderas av arbetsplatsens gemenskap, har möjlighet att försörja sig och ges möjlighet att betala skatt till vårt ännu större gemensamma projekt.

Andra bloggar om: , , , , , , , ,

-----

Citatet ovan är av Bodström i dagens svd. Samhället kan inte byggas genom allmosor och välgörenhet. Inkomstklyftorna måste minska och skattesystemet är inte en omfördelning där de rika ser till att hålla de fattiga vid liv. Våra skatter finansierar ett välfärdssystem som ger tillbaka till alla i samhället, fattiga som rika. Såväl den såkallade medelklassen som arbetarklassen vinner på välfärdssystemet, det är möjligen de allra rikaste i samhället som hade haft samma frihet för individen utan vår välutbyggda offentliga sektor. Det är därför inriktningen på den såkallade medelklassen är så felaktig, medelklassen och arbetarklassen har i mångt och mycket gemensamma intressen i samhället, till skillnad från vad en administratör på banken har med bankens VD!1 kommentar:

  1. "Vilket kanske inte hade varit möjligt om inte framförallt (FP) skapat detta utrymme genom sin hårda retorik om att ställa krav på flyktingar och invandrare."

    Hård retorik? Du menar önskan att de skall lära sig svenska?

    SvaraRadera