måndag 24 maj 2010

Hållbar utveckling

Idag ska jag debattera på Globala gymnasiet, bland annat hållbar utveckling.

Jag är övertygad om att vi inte kommer att få någon satsning mot en hållbar utveckling utan en rödgrön regering, därför är det glädjande att se att vi leder stort igen i senaste opinionsundersökningen(där sd rasar)!

Anledningen till att det bara är partier med ett klassperspektiv som kan bygga ett hållbart samhälle handlar inte bara om att det krävs en viss kritik av kapitalismen som system för att komma bort ifrån överutnyttjandet av jordens resurser. Det handlar också om att se att människor som individer också bildar ett kollektiv, att vi kan växa och utvecklas tillsammans genom att samarbeta och att se regleringar som nödvändiga ibland.

För att få ett hållbart samhälle måste vi bygga städer som möjliggör kollektivt resande, där man kan handla mat i närheten av sitt hem, där man satsar på att bygga och renovera så att hus blir energieffektiva. Det handlar också om att våga använda styrmedel och tvång. För den enskilda är det kanske störst nytta att använda dubbdäck för att minska risken för halka, men gör alla det blir det för stor dos farliga partiklar i luften och alla drabbas. I sådana lägen måste vi gemensamt sätta upp regler för vad för sorts däck vi tillåter i vår stadsmiljö.

Det gläder mig också att allt fler stockholmare cyklar! Tycker dock att det är tråkigt att Svds granskning av partiernas satsningar på cykeltrafiken var så okritisk. De borgerliga har i verkligheten skurit ned på investeringarna till cykelåtgärder, dock är det bara moderaterna som är ärliga med att de inte vill lägga pengar på ökad framkomlighet och trygghet för cyklisterna. För ökad trygghet krävs det att vi särar på cykelvägar och bilvägar. Med ett rödgrönt stadshus kanske även jag kommer att våga cykla i mitt älskade Stockholm!

----------------------------------------

Ulf Bjereld kommenterar sds (glädjande) nya uppförsbacke och Johan Westerholm kommenterar opinionsundersökningen.

Aftonbladet upprörs idag över att de rödgrön inte omgående inför rätten att deltidsstämpla igen. Samma Aftonbladet som här om dagen menade att det är ett svek att höja skatten. Välfärd kostar pengar. Antingen har man hög skatt och stora skyddsnät, eller låg skatt och sämre skyddsnät! HBT-sossen kommenterar detta idag.

HBT-sossen skriver också vidare kring Myten om Stockholmarna och Helle Klein är inne på samma tema.

----------------------------------------
Andra bloggar om: , , , , ,
Intressant?
Fler röd eller rödgröna bloggar finner du här: Netroots, Rödgrön

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar