torsdag 10 juni 2010

I love Tensta (och Rinkeby!)

Måste läsning idag, Mia Päärni i Expressen om problematiken i Rinkeby.

De senaste åren har det under skollov ibland inträffat vad media kallar upplopp i mina hemtrakter i Tensta och Rinkeby. Att detta sker just under tider när skolorna är stängda sänder signalen att en stor del av problemet är att många unga inte har något vettigt att sysselsätta sig med. Att många unga saknas sysselsättning är väldigt tydligt i statistiken, arbetslösheten i området bland 18-24 åringarna är mer än dubbelt så hög som motsvarande t.ex. i Bromma. Att en del av dessa ungdomar sträcker sig så långt som att förstöra sitt eget område säger något om den ilska och hopplöshet som finns.

Jag blir verkligen illa berörd av hur Björklund och Sabuni utnyttjar tillfället för att få uppmärksamhet i media. Arbetslösheten i Spånga-Tensta har under den borgerliga regeringen ökat med drygt 37%, i Rinkeby-Kista med drygt 27%. Samtidigt har den socioekonomiska delen av skolpengen minskat. Den borgerliga majoriteten har som bekant ökat klyftorna under sina fyra år i majoritet, främst genom stora skattesänkningar till de rikaste. De har med andra ord inte gjort något för att minska segregationen! Det är ett hån av Björklund att åka ut på visit i Rinkeby och tala om ansvar.

Vi kan satsa hur mycket resurser som helst på att lyfta människor ur "utanförskap" men det kommer inte att räcka. Fattigdom är alltid relativt. Så länge klyftorna ökar spelar det ingen roll om den fattigaste har nog med pengar för mat och hyra. Den enda lösningen är mer jämlikhet, alltså minskade klassklyftor. Jämlikhet är det enda som långsiktigt fungerar för att minska frustration, ilska och hopplöshet.

Jag har gott om hopp. Tensta och Rinkeby är fantastiska områden med gott om initiativ för att stärka medborgarna och stadsdelarna. Det skulle dock hjälpa om Tensta, Rinkeby, Stockholm och Sverige fick styrande politiker som på allvar vill bygga upp ett sammanhållet samhälle, ett jämlikt samhället. Därför är det också glädjande att se att de rödgröna fortfarande har majoritet i SCBs majundersökning!

----------------------------------------
Medias bild av upploppet/krigszonen skildras här: Aftonbladet, DN, DN i tisdags, Svds ledare, Svd, Svd, SVT.
Svd ger också Sabuni och Björklund den uppmärksamhet de fiskar efter...

Läs om SCBs opinionsundersökning: Expressen, DN, Svd, Aftonbladet, SVT.

Intressant?
Fler röd eller rödgröna bloggar finner du här: Netroots, Rödgrön

8 kommentarer:

 1. Hörnu, önskedrömmar tjänar ingenting till. Politisk retorik har v i allrtid hört, alltmedan verkligheten utvecklas i motsatt riktning. Jag vill introducera ett minimum av intellektuell heder. Jag är den ENDE i landet som talar klarspråk om sakernas rätta förhållanden i samhället. Läs här.

  - Peter Ingestad, radikalkonservativ

  SvaraRadera
 2. Och sen:
  Jag är den ENDE i landet som talar klarspråk om sakernas rätta förhållanden i samhället. Läs här.

  - Peter Ingestad, radikalkonservativ

  SvaraRadera
 3. Kriminella handlingar
  skall kallas för just det.
  Det måste blir slut på alla
  bortförklaringar som vi hört
  sen 60-talet.
  Vi har också hört att dessa
  områden är så "fantastiska".
  Ännu en lögn.

  SvaraRadera
 4. Hej Emilia,
  Jag har arbetat utanför Sverige 25 år och bott i invandrartäta områden i England, Holland och Frankrike. Du är tyvärr en drömmare och önsketänkare. Det Du pratar om har provats i all oändlighet i dessa länder många år före Sverige och det blir aldrig bättre bara sämre och sämre.
  Det hade kunnat gå att få det bättre för många år sedan om man hållit ned invandringen och kunnat få den ursprungliga befolkningen att bo kvar i dessa områden och sakta men säkert fått integrationen att fungera.
  Anhörighetsinvandringen var ett katastrofbeslut som innebar att invandrarna började bli för många och ursprungsbefolkningen flyttade ut. Det uppstod mer och mer områden, som utflyttarna började kalla för olika namn (Bradistan istället för Bradford osv). Du vet vad jag menar. Ingen, inte ens de första (skötsamma) invandrarna vill bo i dessa områden längre.
  Det finns absolut ingen politisk vilja eller aktivitet som kan stoppa denna utveckling. Pengar hjälper inte alls och är bara som att hälla bensin på elden.
  Ett moratorium i minst 10 år betr all ny invandring (inkl anhörighets dito) kan kanske hjälpa lite, men det är troligen politiskt omöjligt under de nästa två mandat perioderna i Sverige.
  Tyvärr måste man nog säga som järnladyn Maggie: "Det måste bli mycket värre innan det kan börja bli bättre"
  Jag hade tänkt att återvända till Sverige efter min pensionering, men kommer inte att göra det eftersom jag ser nu att lilla Sverige får en sämre utveckling än t.om Frankrike.
  Jag tycker verkligen synd om Dig och Dina politikerkollegor som har valt att köra på i samma spår som redan andra mycket större länder med mycket större resurser har prövat och misslyckats. Jag är 68 år så jag vet att alla unga människor vill göra sina egna misstag och aldrig lära av andras misstag.
  MVH

  SvaraRadera
 5. Erik
  Minskade klyftor och ökad jämlikhet har inte alls prövats i de länder du använder som exempel. Det man gör överallt är att dra igång olika projekt, i Sverige och i andra länder, men som jag skriver räcker det inte med punktsatsningar eller korta satsningar, utan det krävs minskade klyftor och ett mer jämlikt samhälle. För det krävs minskad inkomstspridning som fås genom höjda lägsta löner och omfördelning genom ett generellt välfärdssystem finansierat med progressiva skatter. Detta har med framgång prövats i Sverige och nu måste vi göra det igen.

  Kraxpelax
  Håller med om att politisk retorik utan praktisk handling är otroligt lite värt. Jag har valt att engagera mig för att försöka åstadkomma förändring och kämpar för att vi ska få minskade klassklyftor. Det är klart att det är lätt att avsäga sig ansvar genom att konstatera att det är omöjligt och därigenom inte själv kämpa för en annan utveckling än den man ser men jag tänker inte ge upp för att andra är cyniska.

  FVHC
  Om du själv inte bor i Tensta eller Rinkeby är det märkligt att du ska tala om för mig huruvida min beskrivning av mina hemmatrakter är lögn eller inte!
  Det handlar inte om ursäkter, det är förklaringar.
  Självklart ska man inte ursäkta skadegörelse eller upplopp, men för att alla de tusentals människor som bor i dessa områden och som vill bo där ska kunna vara trygga i sina hemtrakter måste man göra något åt problemet och jag är övertygad om att mera jämlikhet är lösningen på problemet.

  SvaraRadera
 6. Tack för din kommentar Erik.

  Jag har jobbat i Mellan Östern ca 30 år.

  Emilia tror du att man kan integrera en radikal Muslim???

  Vore intressant att veta

  SvaraRadera
 7. Jag förstår varför Mona Sahlin säger att Svenskarna måste integreras i det nya Sverige! Assimilation är ju bortvalt i jakten på den hemska Svenskheten (som ju inte finns).

  Det är helt enkelt lättare att ändra på Svenskarna, så det är dags att läsa på lite om Koranen så vi kan bli duktiga trogna.

  Bered dig kära Emilia, ditt feminist vurmande ger inte mycket poäng framöver då du ska integreras.

  SvaraRadera
 8. Emilia! Det där tror du inte på själv.
  Rent larvigt att se någon spela PK på detta sätt.

  SvaraRadera