tisdag 26 augusti 2008

Desperata moderater och fördomsfullt förakt

Apropå kärlek till den andre så försöker nu vår regering åter att ta billiga poäng genom att utmåla invandrare som en annan sorts människor.

Tobias Billström och c/o skriver idag på DN debatt att "Det finns ingen rättighet för just invandrare att vara arbetslösa i någon speciell del av Sverige." Han försöker vidhålla myten att detta är den enskildas val. Han missar att när arbetslösheten nu ökar så är det invandrare och ungdomar som drabbas värst, det beror knappast på att de väljer att drabbas.

Vidare skriver Billström att "Men lyckas vi inte bättre än i dag att se till att alla som flyttar till Sverige både försörjer sig själva och respekterar grundläggande regler i samhället, skapas grogrund för allvarliga konflikter." Jag undrar om Billström själv tror på detta, eller om han endast vill locka till sig några väljare från sd? Stockholms mest segregerade områden heter Täby, Lidingö, Danderyd. Det är en riktigt pr-grej numera att tala om vilka hårda krav man ska ställa på invandrare och asylsökande, men få vågar tala om vad segregationen till stor del handlar om. Få vågar skriva debattartiklar om hur ljushudade svenskar anstränger sig för att bosätta sig och sina barn i områden där det finns så få människor som möjligt med andra bakgrunder.

Eftersom att det numera är tabu att tala om klass så skriver heller ingen debattartiklar om att det är just en klassfråga dessa ”konflikter” som Billström talar om egentligen handlar om. När västvärlden diskuterar problemen i t.ex. Rio de Janeiro så är ingen sen att påpeka att det handlar om de stora inkomstskillnaderna. Alla är i princip överens om att brotten är så grymma för att brottslingarna inte har något att förlora då de är så utsatta från början. De flesta håller med om att överklassens sätt att isolera sig bakom murar och väktare bara bidrar till ett hårdare sammhällsklimat.

Vi har inte i närheten av Rios problem. Men vi har symptomen. Här säger vi dock att problemen beror på att vi inte klarar av ” att klargöra våra krav på människor från andra kulturer”.

Billigt Billström!

Bra inlägg om rasismen idag finns att läsa på Roya och Matildas blogg.

Hanna Löfqvist kommenterar konkret
Heiti Ernits kommenterar helt sant
Bra kommentarer även av Christian Norlin
Björn Andersson skriver tydligt om rasism och risken med att kategorisera människor

4 kommentarer:

 1. Naturligtvis har Billström o Co rätt.
  Någonting måste hända. Och man borde gå ännu längre. Invandringen borde strypas till ett minimum tills vi har fått ordning och reda i landet.

  Enligt UNHCR:s sammanställning är Sverige västvärldens fjärde största asylland.
  Sverige tog emot en dryg tredjedel av de totalt 6 240 somalier som sökte en fristad i västvärlden.

  Vad är det som lockar somalier till just Sverige av alla länder i världen? Är det vårat klimat och chansen till att få ett jobb? Eller är det chansen till en kravlös tillvaro och livstidsförsörjning genom svenska skattemedel?

  //Jinge

  SvaraRadera
 2. Jinge: Det som troligen "lockar" som du skriver är att vi faktiskt tar emot dem. När det gäller just somalier som kommer till Sverige bör du uppdatera dina kunskaper då många somalier som hit är kvotflyktingar och inte några som själva aktivt sökt sig till just Sverige.

  Att de andra länderna i västvärlden inte tar emot fler asylsökande säger möjligen något om deras syn på människor, det är inget argument för att stänga till gränserna om Sverige ännu mer.

  SvaraRadera
 3. Det är för mig svårt att förstå hur problemet kan stavas Danderyd. Visst, många personer utan kunskap om kommunen kan se den som “de rikas högborg” och ett starkt borgerligt fäste där vänsterpartiet inte ställer upp och socialdemokraterna är blåare än moderaterna i riksdagen, men kommunen är så mycket mer än det.

  När mina far- och morföräldrar flyttade till staden Djursholm, nu en av fyra kommundelar i Danderyd, så gjorde de inte det därför att de rika bodde där. Man flyttade ut dit därför att ens barn skulle få en god uppväxt med bästa möjliga möjligheter i livet - man flyttade ut därför att staden, och sedermera kommunen, arbetade för att bibehålla en närhet till naturen, erbjuda goda utbildningsmöjligheter och ge ungdomar en meningsfylld tillvaro.

  Att kommunen undkom de destruktiva miljonprogrammen efter en teknikalitet och att socialdemokraternas förtätningsiver inte lyckades förstöra de naturvärden som finns i kommunen gör inte Danderyd till ett problem utan borde snarare verka som bevis på att det finns en lösning. Att folk är beredda att betala stora summor för att bo i Danderyd istället för något annat område borde vara ett bevis på vad folk vill ha.

  Och lösningen handlar varken om att vi skall tvångsförflytta “ljushudade” till hårt segregerade miljonprogram (även miljonprogram där “ljushudade” är i majoritet har stora problem) utan snarare att man skall bygga boende där folk kan utvecklas på ett naturligt sätt.

  Du vill undvika att vi blir likt Rio. Bygg villaförorter, vackra flervåningshusområden och börja riva miljonprogrammets höghusghetton så kommer vi slippa att sluta likt Rio.

  //Carl

  P.s. Om du vill ha en guidad tour av Djursholm och vilka värden som byggt staden så är det bara att säga till. D.s.

  SvaraRadera
 4. Läs dig skilja på asylsökande och annan invandring innan du snackar!

  SvaraRadera