måndag 4 augusti 2008

Sjukdomsinsikt?

Sjukdomsinsikt? Nej, inte direkt.

DN skriver om rapporteringen kring brott och brottslingar, de skriver att media inte kunnat förändra attityderna till brott och brottslingar. Delvis sant. Till stor del att skylla ifrån sig. Media har makt att skapa opinion, skapa attityder. Fanns inte tillgången till de snaskiga artiklarna skulle attityden troligen fortfarande vara en annan. För mig framstår det hela som ett enda stort utnyttjande av brottsoffer och anhöriga.

Varför människor frossar i detaljer kring bestialiska brott förvånar mig delvis, men å andra sidan har människor alltid ägnat sig åt olika former av gladiatorspel. Människor behöver kontroll. Ibland genom lagar, ibland räcker det med vår gemensamma sociala kontroll. Ibland bör media själva kontrollera sig, men numera verkar kassaintresset styra så pass mycket att alla gamla principer får falla bort.

Igår kunde man läsa på löpsedeln om källarmonstret. Vad artikeln egentligen handlade om vet jag inte, men jag reagerade på just ordet/namnet "källarmonstret" och jag förstod att de syftade till Josef Fritzl. Aldrig hade jag vågat tänka att en människa kunde göras något så vidrigt som det han gjorde, jag har undvikt att läsa artiklarna då jag helst vill veta så lite detaljer som möjligt. Det händer ibland att människor gör hemska saker, ibland riktigt hemska, som att skjuta ned några av sina skolkamrater, utnyttja sina barn, mörda homosexuella, listan kan tyvärr göras ganska lång. Gör det dessa människor omänskliga?

Jag tror att människor i stort sätt formas av sin uppväxt och omgivning. Vissa har defekter i hjärnan eller psykiska störningar som gör att de har det svårare att formas på det sätt man önskar att människor formas. Många gånger visar det sig att människor som begår hemska brott själva blivit utsatta under sin uppväxt och många av Sveriges intagna har olika former av bokstavskombinationer och saknar därför många gånger empati eller de "normala" spärrar som de flesta av oss har inom oss. Är de omänskliga för det?

Trenden är att människor kräver allt hårdare straff för de personer som begår brott och allt färre människor pratar om vård. Detta hör troligen ihop med medias bild av de dömda, de målas upp som ondskefulla varelser, monster, omänskliga. Ibland går inte en människa att vårda, ibland måste personer spärras in inte bara för omgivningens skull utan även för dennes egen skull.

Frossandet i bestialiska brott är egentligen samma symptom som frossandet i kändisars olyckor och samma fenomen som gör att människor ägnar sig åt att titta på dokusåpor som går ut på att människor ska såra varandra genom att vara otrogna eller att göra bort sig.

Det är dags att skärpa kontrollen. Dags att sluta frossa i andras lidande och dags att skydda offren. I den bästa av världar skulle den sociala kontrollen räcka, i den bästa av världar vore det otänkbart att locka läsare genom att beskriva misshandeln och utnyttjandet av Bobby i detalj.

En bra kommentar kring ledaren finns på denna blogg: Paolo Pisoffi och Niklas Hellgren har skrivit ett inlägg som inspirerade mig och gör att jag önskar det fanns mer tid att utveckla även mitt eget inlägg.

1 kommentar:

 1. Robert Johansson5 augusti 2008 07:40

  Hej Emilia.

  "Min blogg skall inte vara ett forum där rasister får hänga ut dömda eller icke dömda med namn."

  Det är alltså okej så länge personen som skriver inte är rasist? Jag trodde att du var demokrat, men där hade jag visst fel.

  "och jag förstod att de syftade till Josef Fritzl."

  Mvh
  Robert

  SvaraRadera