torsdag 7 augusti 2008

Håll kvinnorna skräckslagna

"Tro inte att det inte händer dig" det var rubriken på Metros artikel om att överfallsvåldtäkterna ökar i augusti månad (vilket tyvärr inte är konstigt utan snarare handlar om temperatur och semester än på att månaden). Jag satt på tunnelbanan och kände hur ilskan bubblade upp i mig.

"Just parkerna är det viktigt att man undviker när man är ensam" säger Kia Samrell från polisen till metro. Okej, så som ensam tjej bör man inte gå genom parken, då får man kanske skylla sig själv om något inträffar? Dock så slutar det inte där, utan meningen fortsätter "men man är inte garderad någonstans".

Vart vill de komma?

Är tanken att skrämma tjejer helt bort från livet efter mörkrets infall? Att vi skall gå tillbaka ett par hundra år i tiden och bara låta tjejer vara ute i sällskap med bröder, fäder eller makar?

Tjejer och kvinnor idag lever inte i någon föreställning om att en överfallsvåldtäkt "inte händer mig". Tvärt om. Tack vara den massiva skrämselrapporteringen lever nästan alla tjejer och kvinnor idag i tron att chansen att bli våldtagen på gatan är ganska stor. Att man aldrig borde gå själv från tunnelbanan på nätterna, att man om man gör det hälst ska småspringa hem med mobilen i högsta hugg i den ena handen och nycklarna i den andra. Fast nej, de senaste åren har vi fått lära oss att vi absolut inte ska ha nycklarna i handen, dessa kan användas som vapen av våldtäktsmannen.

Följer man alla råd och rekommendationer så kan man snart inte gå ut alls. Nej, det som behövs är det motsatta. Om det promenerade ensamma tjejer på var och varannan gångväg så skulle man aldrig vara ensam. Om alla tjejer och kvinnor vågade promenera hem på nätterna med tunga trygga steg så skulle kanske maktbalansen så småningom börja förändras.

Framförallt så har media och alla föräldrar ett stort ansvar här. Varje våldtäkt är en fruktansvärd händelse för den drabbade och för samhället. En ständig påminnelse om patriarkatet där mannen tar sig rätten att ta för sig av kvinnan. Men detta får inte tillåta att begränsa alla kvinnor i alla dagar. Det är dags att sätta ned foten: Sluta skräm kvinnorna och tjejerna!


 • Läs även Amnestys rapport om svenskars attityd till våldtäkter, vilken till viss del förklarar varför så mycket kraft ägnas åt att skrämma kvinnor istället för att ta itu med det verkliga problemet.
 • Ung socialisterna har sammanfattat rapporten här.

4 kommentarer:

 1. Robert Johansson8 augusti 2008 08:03

  Hej Emilia.

  Skrämselpropaganda är bra för en kapitalistisk stat p.g.a. att rädda människor konsumerar mer. Men det är dåligt för invånarna. Jag ska erkänna att jag tagit till mig av propagandan och hämtar alltid min syster och hennes vänner när som helst för att jag till viss del är rädd att de ska kunna utsättas för sådana här övergrepp. Jag tror att det är en bra lösning, de är inte rädda för att gå ut för de vet att de alltid kommer tryggt hem. Vilket betyder att de inte är begränsade.
  Jag tror även på höjda straffsatser för människor som begår övergrepp. Ta till exempel ett mål som avslutades för någon dag sedan. En fotbollstränare som begått minst femtio övergrepp mot barn fick två och ett halvt års fängelsestraff och böter. Med tanke på att dömda som fått en tidsperiod inte sitter av mer 75% av straffet kan du ju räkna ut hur länge han egentligen sitter inne.

  Mvh
  Robert

  SvaraRadera
 2. Du har en poäng i det du säger, om kvinnor/tjejervågade gå själva på kvällarna skulle inte lika mkt hända MEN du kan inte skylla på "patriakatet".
  Det är enskilda individersom våldtar, individer som inte vet hur man beter sej (dokumenterat har de flesta någon form av störning (Psykisk, problematisk uppväxt)).
  Samt att de flesta våldtäkter begås av någon kvinnan känner, En vän, en pojkvän, bror, pappa, ragg m.m

  SvaraRadera
 3. emmie: Jo, överfallsvåldtäkter begås ofta av en person med någon slags störning och där kan jag hålla med dig om att det är brott utförda av enskilda individer.
  Men som du skriver begås de flesta överfallsvåldtäkter av män som kvinnan känner. självklart skulle de flesta män aldrig begå en våldtäkt, men detta talar ju ändå för att det är ett strukturellt problem och inte ett problem med en enskild individ. Att en man i en kvinnas närhet tar sig rätten att våldföra sig på henne är tyvärr inte ovanligt. Ibland så behöver det inte handla om våld utan en press som kvinnar känner, att hon måste ställa upp för annars kanske mannen blir sur, vänder sig till en annan, slutar tycka om henne, osv. Detta är också en form av utnyttjande.
  Så nog kan man tala om en struktur i samhället som gör att det är främst kvinnor som blir våldtagna eller sexuellt utnyttjade, samma struktur som gör mannen till norm och kvinnan till en avart eller lägre stående.

  SvaraRadera
 4. Robert Johansson15 augusti 2008 08:24

  Hej Emilia.

  "Så nog kan man tala om en struktur i samhället som gör att det är främst kvinnor som blir våldtagna eller sexuellt utnyttjade, samma struktur som gör mannen till norm och kvinnan till en avart eller lägre stående."

  Jag med många andra försöker att ändra på dessa saker som har skett i demokratin Sverige. För oss är det en självklarhet att varje svensk kvinna är exakt lika mycket värd som varje svensk man.

  Mvh
  Robert

  SvaraRadera