söndag 10 augusti 2008

Människovärdet vi fordra tillbaka

Jag blir många gånger endast upprörd när jag läser DNs (eller Svds) ledare. Sällan håller jag med om vad deras åsikter. Men Niklas Ekdal skriver ofta vasst när det handlar om asyl och flyktingpolitik och dagens ledare är läsvärd.

Det är befriande att även borgerliga medier tar avstånd till danskanas inställning till invandring. Det är befriande att någon kräver att även de borgerliga tar avstånd från Sverigedemokraterna.
Jag ställer mig lite frågande till hans lovord av EU på denna punkt dock, som en välsignelse för flyktingsamordningen. Min starkaste kritik mot EU är just dess hårda gränser mot omvärlden och hur EU behandlar dem som försöker korsa de gränserna!

5 kommentarer:

  1. Niklas Ekdals ledare idag är helt absurd, särskilt med tanke på att hans ledarsida (där han alltså är politisk redaktör) för en knapp månad sedan föreslog att alliansen i princip kunde regera vidare med hjälp av sd - idag vill han sin antidemokratiska vana trogen att man inte ens ska DEBATTERA med sd:

    http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=573&a=803792

    "Alliansens utväg är att regera vidare och låta sverigedemokraterna ge sitt stöd där de vill."

    Hur ska man ignorera ett parti med 5,5 procent av väljarkåren redan två år före valet? Och vad säger "människovärdet" om dessa artiklar?

    http://www.realtid.se/ArticlePages/200804/07/20080407160458_Realtid155/20080407160458_Realtid155.dbp.asp
    http://www.ft.com/cms/s/0/5a43c906-c634-11dc-8378-0000779fd2ac.html
    http://www.dn.se/DNet/jsp/polopoly.jsp?d=572&a=758709

    Till och med de danska socialdemokraterna har en hårdare invandringspolitik än sd. Att göra samma sak är den enda chansen för ditt parti, Emilia, att stanna kvar på något sätt.

    SvaraRadera
  2. Tobias Lindegren: Man behöver inte kompromissa med ett vågmästarparti för att fortsätta regera i minoritetsställning. Carl Bildts regering lyckades sitta i minoritetsställning i fyra år utan att göra eftergifter i linje med Ny demokratis partiprogram. Detta gjorde man dessutom under långt svårare politiska och ekonomiska klimatförhållanden än vad som realistiskt sett torde vara fallet efter 2010.

    Sverigedemokraterna har inte mer än mellan 3 och 4 procent i någon större seriös opinionsmätning.

    Att de danska socialdemokraterna skulle föra en hårdare invandringspolitik än Sverigedemokraterna är en myt. Det enda sättet att få den att ens se riktig ut är att "räkna huvuden", vilket inte ger någon riktig statistisk bild.

    Emilia Bjuggren: Det var insändare av den här typen jag åsyftade när jag kommenterade på ett tidigare inlägg ang. DN:s ledarsida. Här är ju tydligt att Niklas Ekdal inte anser det vara någonting eftersträvansvärt med en regering i fast samarbete med Sverigedemokraterna.

    SvaraRadera
  3. fredrik stangel: Jag förstår det. Det finns fler exempel på vettiga texter på DNs ledarsida när det handlar om flykting och asylpolitik. Vet att jag blev glatt överraskad av Peter Wolodarski tidigare i våras. Men åsikterna på ledarsidorna är ju till viss del personliga och jag ställer mig fortfarande frågande till vad syftet med den icke undertecknade texten ville ha sagt!

    SvaraRadera
  4. Fredrik Stangel: För det första får jag tacka för ett sakligt svar. Det är det inte ofta man får av socialdemokrater, vilket jag förutsätter att du är. Dock är det olyckligt att du, medvetet eller omedvetet, far med osanning i din kommentar.

    Att regeringen Bildt inte gjorde eftergifter i linje med NyD:s partiprogram är inte sant. Det gjorde man, även om de inte var så många. Sd och NyD kan respektive kunde som vågmästarparti fälla alla förslag såvida inte det blir ett blocköverskridande arbete. Alla förstår att det inte är något att sträva efter, särskilt i en lågkonjunktur, även om den inte blir lika allvarlig som den i början av 1990-talet (vilken för övrigt skapades av socialdemokraterna och ingen annan). Dessutom kan man konstatera att mycket av NyD:s politik, särskilt i invandringsfrågan, anammades av de övriga partierna efter partiets riksdagsutträde.

    Vad du menar med "seriösa opinionsmätningar" förstår jag inte riktigt. Sentio är ett etablerat och respektabelt skandinaviskt opinionsinstitut som har genomfört partisympatimätningar i Sverige sedan 2005. Mig veterlingen finns det inget "oseriöst" med Sentio, men om du vet mer än jag lyssnar jag gärna. Tilläggas bör ju att Dagens Nyheter, Sveriges största morgontidning, publicerade Sentios mätningar i över ett år tills Sentio, som första opinionsinstitut, redovisade siffror för sd på drygt fyra procent. Då gick den politiskt korrekta DN-ledningen med Henrik Brors i spetsen i taket och sade upp samarbetet med Sentio tills de redovisade siffror för sd på mindre än fyra procent.

    Nästa gång Sentio redovisade siffror för sd på över fyra procent sade DN upp samarbetet permanent. Däremot har vi alla sett att samtliga andra opinionsinstitut har redovisat siffror för sd på fyra procent - Sentios trend bekräftas, alltså. Nu är det så att Sentio är först ut med en mätning där sd får fem procent. Men tittar vi alltså på historien kan vi se att Sentio har haft rätt tidigare. Här finns alla siffror hittills:

    http://www.status.st

    Att de danska socialdemokraterna skulle föra en hårdare invandringspolitik än Sverigedemokraterna är en myt. Det enda sättet att få den att ens se riktig ut är att "räkna huvuden", vilket inte ger någon riktig statistisk bild.

    Nej, det är - tyvärr för dig och ditt parti - ingen "myt". Den ansvarsfulla invandringspolitik som den borgerliga regeringen och Dansk Folkeparti har genomfört i Danmark de senaste åren har socialdemokraterna accepterat till fullo och lovat att man aldrig ska rucka på. Detta är ett faktum. Och denna ansvarsfulla invandringspolitik är faktiskt snäppet restriktivare än sd:s. Vad gäller statistik har Danmark ändå en stor invandring - men det är en kontrollerad, ansvarsfull och rätt invandring.

    http://falkblick.nu/?p=191

    SvaraRadera
  5. Intressant att Tobias Lindgren hittar faktum som på något märkligt sätt inte är faktum för de flesta andra. Att de danska socialdemokraterna har lovat att aldrig rucka på den danska invandringspolitiken är ju exempelvis inte ens en myt, det är en lögn.

    Dessutom har han hittat ett parti som är "mitt"! Det var intressant det, han skulle inte möjligen vilja ha vänligheten att upplysa mig om vilket parti detta är?

    SvaraRadera