torsdag 17 juli 2008

Konsumtionshysteri

Jag läste Agnes af Geijerstams reflektion kring Gossip Girl. Själv har jag aldrig sett något avsnitt av serien, men man kan ju konceptet. Snygga människor i snygga kläder har lite intriger för sig och tanken bakom är att vi tittare skall känna oss tvungna att uppdatera garderoben. Jag har själv alltid varit svag för Sex And The City och drömt om resor med obegränsad budget till New York. Samtidigt drömmer jag om att klara av att stå emot, att våga strunta i att handla säsongens ”måsten”.

Undersökning efter undersökning har visat oss att har man bara råd att uppfylla sina grundläggande mänskliga behov så blir man inte lyckligare av att konsumera. Tvärt om har det t.o.m. visat sig att vi blir mer olyckliga av för mycket valfrihet.

Ändå går vi gång på gång i fällan och tror att bara vi har råd med de där jeansen och skorna, då kommer man att vara nöjd med sig själv. Att några män kritiserar kvinnor som gillar Sex And The City och vill shoppa dyra kläder eller accessoarer samtidigt som de själva kör runt i dyra penisförlängare (förlåt, bilar) är bara pinsamt. Att hävda att det är feminism att handla dyra accessoarer är dock inte mycket bättre, det en missuppfattning av hela innebörden av feminism. Dyra bilar och dyra väskor är bara ett symptom på ett och samma problem, att vi fortsätter tro att vi kan köpa oss lycka och att det idag går att köpa status, när det vi egentligen gör är att konsumerar sönder vår jord.

Samtidigt som vi hetsas att konsumera så hetsas vi från annat håll att vara smarta konsumenter, att använda oss av vår konsumentmakt, handla rättvist, kravmärkt, ekologiskt. Det borde vara självklart att vi endast handlar rättvist, kravmärkt och ekologiskt, men inte heller det kan vi göra i samma mängder som vi handlar idag. Det är dags att hårdreglera konsumtionen från statligt håll. Britternas förslag är ett att inspireras av. Dock skall det aldrig vara möjligt att köpa andra personers ransoner, att få ett samhälle där endast de allra rikaste har råd att förstöra miljön (ett samhälle vi till mångt och mycket har idag) borde vara helt otänkbart!

Christina Chen skrev under 2007 en klockren debattartikel i Aftonbladet på ämnet som säkerligen kommer att vara aktuell i minst ett par år framöver.

1 kommentar:

  1. Synd bara att gossip girl och att shoppa e så stört roligt :)

    SvaraRadera