torsdag 24 juli 2008

Mosebacke Etablissement skriker högst och mest...

Jag gick snabbt med i gruppen på Facebook som vill rädda Mosebacke.
Min första känsla sa mig att detta är helt galet, självklart måste Mosebacke få finnas kvar. "Hur kan Riksteatern ens tänka tanken att säga upp dem?"Men så var det en mening i Svd som fick mig att tänka efter.

"Vi vill ha kvar verksamheten, men kommer vi inte överens med Mosebacke Etablissement, som bara är ett företag som tagit namnet Mosebacke, så får vi hitta någon annan som kan driva Mosebacke vidare"

Det är ju sant, Mosebacke Etablissement är ett företag. Jag letade upp deras hemsida för att hitta lite information om dem, typ en "Om oss" sida fast mer företagsaktigt, men det var klent med det. På riksteaterns hemsida däremot kan man läsa mycket om dem, deras vilja, visison, ambition, varför de gör som de gör.

Riksteatern är en ideell organisation och de tar ingen hyra för terassen av Mosebacke Etabilssement. När man tittar närmare på det hela känns det ändå otroligt att Riksteatern sagt upp kontraktet utan att inbjuda till förhandlingar.

Det finns ju alltid två sidor av ett mynt, men vid det här laget borde man ju ha lärt sig att inte lyssna för mycket på den som gapar mest och högst, eller?
Läs Riksteaterns egna kommentarer här!

Läs även nyheten i DN. Calle Fleur har också skrivit ett bra inlägg på ämnet på Påstan bloggen.

4 kommentarer:

  1. I min tidning i morse stod det klart och tydligt att Riksteatern inbjudit till förhandlingar i september. Blev glad över din reflektion om Riksteatern, även om jag ibland kan tycka hemsidan är svåröverskådlig, jag är stolt att vara Ordförande i en av föreningarna och på så sätt deltagare i "Världens strösta teater"- klart Mosebacke skall finnas men i vems regi;-)

    SvaraRadera
  2. "Riksteatern är en ideell organisation och de tar ingen hyra för..."

    Tyvär är det inte så enkelt som du får det att låta, iom att Riksteatern får statligt stöd och detta betalar skattebetalarna. Riksteatern har visat att de inte har det kontaktnät eller kunskapen för att driva en välmående kulturförening i den storleken som Mosebacke E. Detta ses i och med hur illa de har skött Södra teatern som nu behöver stora summor pengar för att skötas. Pengar från skattebetalarna. Se nu ifall Mosebacke E. har detta problem...

    SvaraRadera
  3. Utan Mosebacke Etablissements verksamhet som innefattat musik, teate, poesi, revyer och allehanda scenkonst smal som bred, hade den där kullen varit dammig och övergiven. Mosebacke var det företa som såg till att Södran kunde börja med verksamhet såsom klubar etc so drar in vinst. Den nuvarnde teaterchefen Patrik har nu insett detta och med hans nyaentreprenörer so huserar i barerna på Södran och Kägel ärdet inte svårt att förstå att det är vinsten ur ölförsäljningen denna ideella organisatio är ute efter. Varvid allmänna trakasserier förekomit mot Mosebacke sedan den nya entreprenören tog över det kontraktet. Patrik är karriärskåt och alla andra är intresserade av vinstpengar. Mosebacke är intresserade att fortsätta driva på både smala som breda projekt inom den kulturverksamhet man bedrivit sedan 1970.

    Att Riksteaterns VD sedan inte ens kan stava till Etablissement på deras hemsida gör ju inte saken bätre. Dessutom kommer definitivt villkoren försämras för de artister so komme vilja uppräda på de scener som Mosebacke idag driver om Patrik Liljegren får rätt.

    Ca 35 året runt anställda kommer förlora jobbet och yterligare c 65 extra & säsongsanställda.

    Ibland måste ma skrika högt för att bevara det an är räd om. I detta fall ett utav de sista hjärtan Södermalm lyckats bevara.

    SvaraRadera
  4. Hej!
    Jag är också socialst och häpnar lite över att du inte har tagit med att foolk som jobbar på mosebacke riskerar att få sparken, eller kommer att få sparken rättare sagr om riks får som dom vill. jag har jobbat på södran i över 5 år och vet att de är i jättebehov av pengar och gör vad de kan för att de ska få dem. Varför har de då startat en eventavdelning (superorättvist mot andra mindre aktörer utan statligt stöd)som hyr ut lokalerna för enorma belopp till storföretag? Den allmänna jargongen är att löcka till sig just sådana. Det vet jag eftersom jag har suttit med på dessa planeringsmöten. "Det här är bra gäster med mycket pengar, de vill vi ha hit" är en allmän inställning hos event avdelningen. Det är klart att de vill ha plus i resultaten när året är slut. Att MOsbacke är ett företag är mycket riktigt. Drivet av två stycken som fick ta över Mosebacke Etablissemnt av legendarerna Bo Stålhammar och Git Magnusson. De nuvarande ägarna blev handplockade av de tidigare p.g.a. deras jazzintrese (conrad drev Glen Miller innan). Så när Riksteatern går ut och säger att det är ett företag som vilket annat så gör det oss som varit med och drivit Mosebackes utveckling väldigt besvikna. Vi tjänar massor på somrarna, absolut men det omsätts också på väldigt små akter, som får chansen här. Özz Nujen gjorde sina första framträdanden här likaså Weeping Willows och hundratals andra. Det är bara att komma förbi och kolla på bilderna. Bara för att Riksteatern är ett bra Socialdemokratiskt påfund så inne ör det inte att de är felfria. 300 pers ska få gå och resultaten ligger på minus. Riksteatern vansköts för tillfället, tyvärr. Varför skulle de då vilja ta över terrassen? Det har de ju inte velat tidiagre under de 8 år som de har ägt Södran. (Att sen statliga företag köper attraktiva fastigheter i innerstan är en annan historia...) MAn ska också komma ihåg att det var p.g.a. Mosebackes sprittillstånf Södran kunde börja med klubbar och barer överhuvudtaget. Sen kan man ju undra varför Södran tar betalt i entrén på helgerna när det inte ens är något uppträdanden i baren. Kan det vara av vinstintresse månne...?

    Kalle

    SvaraRadera