måndag 21 juli 2008

Kopierat PR trick

Intressant att samma pr-trick fungerar gång på gång. Att media köper exakt samma historia, från olika delar av exakt samma organisation gång på gång. Tycker att detta är spännande tankar dock, kanske borde man en gång för alla lämna in en seriös ansökan och testa?

SSK skrev efter det förra utspelet, att SSU södra Älvsborg lämnat in en friskoleansökan, ett inlägg på ämnet. De skrev då om risken är att alla "motparter" startar olika friskolor. T.ex. att Svenskt Näringsliv startar sin egen. Jag vill då påpeka att Svenskt Näringsliv kanske inte driver en egen skola, men dess medlemmar drivet skolor och dessutom så har de producerat många av de skolböcker som används i undervisningen idag. För att inte glömma att de finns på de flesta av våra kommunala gymnasieskolor i och med kursen "Ungt företagande" eller vad den heter. Det är en hel kurs som går ut på att lära elever att tänka som företagare. Om inte det är att skola elever i en politisk inriktning så vet jag inte vad som är.

DN frågade vår ordförande Jytte Guteland om hur skolidrott sköts på en socialistisk friskola. Hennes svar var kanske inte det allra bästa. För mig vore det självklart att i en socialistisk friskola bedrivs idrotten på så vis att alla får vara med på lika villkor.

Som jag skrivit tidigare så borde det vara självklart att ingen får göra vinst på våra skattepengar som är tänkta att gå till eleverna. Av den anledningen är dagens friskolesystem förkastligt. Självklart skall alla skolor ha sakligt och allsidigt innehåll, men lika självklart torde vara att alla avsatta resurser skall gå till skollokaler, undervisning och andra kringkostnader.

När det gäller att sätta elevernas bästa i fokus och att använda alla resurser för att alla elever ska få samma chans/möjlighet till kunskap och lärande så tror jag att en socialistisk friskola gör detta bra mycket bättre än en kapitalistisk (läs en av Svenskt Näringslivs medlemsföretag).

3 kommentarer:

 1. Menar du på fullt allvar att det är "en politisk inriktning" att driva företag?

  Menar du på fullt allvar att du inte förstår att verksamheter kan bedrivas med STARKT varierande effektivitet, så att en välfungerande (konkurrensutsatt) verksamhet kan leverera vinst till ägarna och ändå leverera en bättre produkt (t.ex. utbildning) än en verksamhet som bara bygger på förhoppningen att folk gör sitt bästa?

  SvaraRadera
 2. Bara en liten käpphäst:

  "alla får vara med på lika villkor."

  Det låter typiskt betongsossigt.
  Målet måste vara att alla får vara med på SINA villkor.
  En liten skillad i text, men en milsvid skillnad i betydelse.

  SvaraRadera
 3. Anonym: Lika villkor innebär olika resurser beroende på vilken startposition man har. Betongsosse används ofta som nedsättande, men just betongsossarna har oftast väldigt bra idéer, till skillnad från många mer nyliberala socialdemokrater!

  faster sven: Ja, precis så menar jag. Säkerligen finns undantagen, men det är ju de som bekräftar regeln. Statliga skolor går inte i konkurs och får stänga helt plötsligt, vilket drabbar eleverna hårt, det är ytterligare ett argument mot konkurrensen bland skolorna!

  SvaraRadera