tisdag 15 juli 2008

Tappet för AP-fonderna

Som socialist så tycker jag att det är absurt att en eller flera personer kan göra vinst på andra människors arbete. Därför så anser jag att den aktiemarknad vi har skapat är förkastlig. Ett spel med spekulationer som går ut på att den som redan har pengar kan göra mer pengar genom att satsa på rätt aktier. Den som inte har råd att köpa några aktier går lottlös.

Ärligt talat så roar det mig delvis att börsen rasar. Det är en form av utnyttjande av andra människor att göra vinst på deras arbete och om en person förlorar lite av sina vunna pengar så kan jag inte annat än tycka att det är rätt åt den.

Det tragiska är bara att vi har ett pensionssystem som är beroende av den här börsen. Att AP fonderna tappat 354 miljoner på ett enda amerikanskt företag säger något om hur osäkert det trots allt kan vara att placera gemensamma pengar i aktier och fonder.

Jag är mycket väl medveten om att det för den enskilda individen generellt alltid lönar sig bättre att spara i fonder eller aktier än i någon annan form på lång sikt. Dock bygger det på att man har ett kapital att investera och att några andra människor arbetar flitigt så att spekulanterna uppvärderar företaget, avskyvärt!

2 kommentarer:

 1. Hej!
  Kul och intressant med socialistiska ideer. Jag är ambivalent i min ideologiska inställning. Först var jag ivrig förespråkare för de röda ideerna och framförallt ville jag på 70 talet inte skaffa barn för än det fanns plats åt alla barn på dagis.
  Jag var ex försvarare av östtyska idrottsframgångar då jag hade den uppfattningen att de berodde på kunskap och väl planerad träning. Vilket kanske delvis fortfarande är sant men tyvärr berodde framgångarna på medicinering av de utvalda talangerna vilket som vi vet är bluff och båg.
  Min ideologiska övertygelse fick sig en knäck när jag läste förre finansminister Feldts "Alla dessa dagar". Feldt kan man kanske kalla för marknadsliberal. Han förkastade i varje fall inte privat företagsamhet utan såg den som en kraft varur samhället bygger sina resurser. Det är ju det som är kvintisenscen med hur vi skall kunna leva ett bra liv att det finns människor som tar initiativ och bygger något som ger alla något om nu fördelningen fungerar på ett acceptabelt sätt.
  Alla har tyvärr inte förmågan att driva sig framåt av egen kraft utan måste få hjälp genom att ex sälja sin arbetskraft till någon som har ideer och vill bygga något av sina ideer.
  Plansamhället utan privatföretagsamhet ställer jag mig på senare tid mycket tveksam till. Jag har arbetat inom staten hela min "karriär" och sett eländet i form av småbeschäftiga mellanchefer som lever ett gott liv utan att prestera något annat än att komma till jobbet och övervara det i ett antal timmar.
  Detta kan förekomma inom privata näringslivet också men fungerar inte på lång sikt. Nog för mig.
  Ha det gott!

  SvaraRadera
 2. "Som socialist så tycker jag att det är absurt att en eller flera personer kan göra vinst på andra människors arbete."

  Tyckte du sa att du inte var kommunist?

  SvaraRadera