torsdag 17 juli 2008

Ali Esbati skriver idag i Flamman om hur högern utnyttjar FRA tumultet som argument för starkare personval.

Jag tycker att det är viktigt att de politiker vi väljer har en viss integritet. Om en person blir framröstad inom partiet mycket p.g.a. dennes starka humana åsikter i flykting- asyl- och invandringpolitik bör denne också stå upp för dessa åsikter även om det kanske inte är det mest taktiska för att få en snabb karriär i partiet. Det är inte svårt att stå upp för sina viktigaste principer, det är därför vi har ett system där man kan reservera sig mot beslut.

Dock tycker jag inte att detta på något vis är ett argument för personval. Den form vi arbetar efter idag går ut på att vi väljer vilken politik vi vill ha, vilken politisk inriktning vi vill ska styra eller påverka vårt samhälle de närmsta åren. I förra valet var det stor personfokusering och det var Reinfeldt vs. Persson. Såhär i efterhand har det visat sig att majoriteten av folket inte alls stödjer den politik Alliansen driver. Hade valet stått mellan två politiska inriktningar så hade Alliansen troligen inte vunnit. Därför verkar team Reinfeldt planera att satsa på personfrågan igen, se Lotta Fogdes reflektioner på gårdagens ledare i DN.

Låt oss fortsätta välja styre efter den politiska dagordningen och inte efter vilken person som pratar mest, högst, "charmigast" eller roligast. Det sättet att välja ledare kan man önska att vi lämnar bakom oss när vi passerat högstadieåldern.

2 kommentarer:

  1. Att vara emot personval är att vara antidemokratisk. Fast det är ju något alla partier är väldigt bra på, och den största anledningen till att unga engagerar sig i terrororistorganisationer som AFA och djurens rätt.

    I ett system med äkta personval så är ju den valde enbart ansvarig mot sina väljare, och partipiskan försvinner. partipiskan är det enskilt största hotet mot demokrati vi har i sverige!

    Men både sossar ju feta amöbor som föraktar individer och dyrkar medelmåttans gråa eniget.

    SvaraRadera
  2. avilan: Om alla sitter i riksdag/regering och röstar efter sitt eget tycke blir det svårt att någonsin driva igenom någonting. Det kommer innebära större uppvaktning (läs mutning) av enskilda personer och det blir helt omöjligt att innan valet ge några vallöften, eftersom man själv inte någonsin kan ha majoritet. Det mest demokratiska är att rösta på ett "färdigt paket"!

    SvaraRadera