måndag 28 juli 2008

Livsviktigt uppror mot ett allt mer cyniskt samhälle

Jag kan ibland vara lite tvär och envis. Lite cynisk.
Förnuftigt så förstår jag att känslor även styr mitt politiska engagemang. Ofta så lyssnar jag på min magkänsla först och tittar på fakta därefter. Ändå har jag lite svårt för t.ex. reklamfiler för politiska ändamål som känns som att de bara försöker få en att må dåligt och agera därefter än att faktiskt komma med ett sakligt budskap.


Av den anledningen var min första reaktion att jag inte uppskattade kampanjfilmen som lagts upp för att skapa opinion mot det privata barnsjukhuset Martina. Dock får jag erkänna att filmen är väldigt bra just för att den innehåller alla sakliga argument, men samtidigt vänder sig till människors känsla. Framförallt uppskattar jag att människor agerar. Vi har sett det i FRA frågan, det är möjligt att skapa stor folklig opinion om några orkar dra igång motståndet.


I frågan om vi skall tillåta privata sjukhus, där man alltså kan köpa sig till en bättre möjlighet att få vård snabbt, kan man tycka att människors känsla för rätt och fel och någonslags grundlig rättvisa för de mänskliga rättigheterna skulle räcka, att man inte skulle behöva spela ångestladdad musik som komplement till fakta. Dock finns det i samhället väldigt många människor som ännu tror att man förtjänar mer än andra för att man tjänar mycket pengar, att det säger något om ens människovärde. I verkligheten behöver det inte ens säga så mycket om vem som arbetar hårdast.


Egentligen är det väl inte mer fel att tillåta privata barnsjukhus än att tillåta andra privata sjukhus. Att debatten kommit att kretsa just runt barnsjukhuset tycker jag är lite märkligt. Dock så är det något galet med samhället när människor kan köpa sig förbi andra människor, oavsett det handlar om barn eller vuxna!


Dan Josefsson skriver i DN väldigt bra om den pågående processen att försöka förändra våra värderingar och nedmontera vårt välfärdssamhälle.
rsmartina.se har startat en kampanj mot barnsjukhuset och på deras blogg kan man läsa mer.
En läsvärd reflektion över Josefssons artikel har Margus.
Alex Tahir från SSK skrev ett bra inlägg när nyheten om sjukhuset uppmärksammades i höstas.

4 kommentarer:

 1. Man kan inte förbjuda folk att starta verksamheter om det är det de vill. Om man är emot privat vård ska man istället se till att den offentliga vården blir så bra att människor inte känner behov av privat vård som kostar extra.

  SvaraRadera
 2. kristian: Det där är en otrolig förenkling av verkligenheten.
  Om man driver ett sjukhus om endast de med större än medelinkomster går till och dit inga personer med medfödda sjukdomar kan gå till så blir det per automatik så att varje patient kostar mindre pengar, alltså får man mer att lägga på t.ex. personal och det blir betydligt lättare att hålla kötiderna nere.
  Den offentliga sjukvården skall självklart vara den bästa möjliga, men 0 timmar kötid för minsta lilla skråma blir svårt att uppnå när man ger vård till alla!

  SvaraRadera
 3. Bra...mer Social-demokratiskt politik.Bort med Sosse-liberalerna. Kram!

  SvaraRadera
 4. "Dock finns det i samhället väldigt många människor som ännu tror att man förtjänar mer än andra för att man tjänar mycket pengar, att det säger något om ens människovärde"

  Say what? Så du menar på största allvar att om du ägde och drev en affär så skulle du ge bort allting till vem som helst utan att kräva någon ersättning eftersom alla har samma människovärde? Det är ju precis vad du försöker säga. Det är fanimig helt sanslöst hur folk kan misslyckas med att tänka ens ett enda litet steg längre.

  SvaraRadera