söndag 13 juli 2008

Nästan 3/4 av studenterna stödjer vänsterblocket

Idag har ordförandena för de tre röd/gröna studentförbunden gått ut i Svenska Dagbladet med en debattartikel om att nära tre fjärdedelar av Sveriges studenter idag skulle rösta på något av de tre partierna i vänsterblocket.

Fantastisk läsning med tanke på att det ju, precis som de skriver i artikeln, är många av dem som kommer att vara de som hörs i debatten i framtiden. Det är också lite på det ämnet som jag har hakat upp mig.

Denna, enligt mig ofta, övertro som vi i Sverige idag har på akademiker som opinionsbildare och "tyckare" har gått lite för långt. Självklart så kommer en person med en viss utbildning alltid att ha ett försprång i det/de ämnet/ämnena som personen i fråga läst. Jag ställer mig dock kritisk till att vi lätt generaliserar genom att tro att en person med en akademisk utbildning helt generellt har viktigare inlägg att komma med i debatter om hur samhället ser ut och vilket samhälle vi vill ha.

En teknisk civilingenjör kommer förmodligen alltid att vara bättre än en undersköterska på att förklara hur ett vindkraftverk fungerar och en psykolog kommer förhoppningsvis kunna diagnostisera en persons psykiska problem bättre än vad en plåtslagare kommer att kunna göra.
När det handlar om vilken värld vi vill ha, hur vi vill att samhället skall se ut, hur vi ska skapa rättvisa och jämlikhet, då är jag mer tveksam.

Självklart ska vi utnyttja olika personers sakkunsap gällande könsmaktsordningar, skattesystem, pedagogik, vårdlösningar, osv. Det är dock viktigt att minnas att alla människor bidrar med tankar och erfarenheter I dagens samhälle, när vi kan få all information vi önskar eller efterfrågar genom att sätta på datorn, så är det inte heller nödvändigt att ha en akademisk utbildning alla gånger för att ha lika mycket kunskap i ett ämne eller en sakfråga som en som fått samma kunskap på universitetet eller högskolan.

Missförstå mig rätt, självklar inser jag att det många gånger vidgar ens perspektiv att studera på högre nivå och att man många gånger får en vana att ta in information på ett sätt som annars kan vara svårt. Av den anledningen är det heller inte konstigt att det genom historien främst varit akademiker som varit ledande revolutionärer och visionärer (om inte alla...). Av den anledningen är det också otroligt viktigt att vi fortsätter kämpa för att allt fler ska få chansen att studera vidare, oavsett social bakgrund. Alliansens begränsningar av möjligheten att läsa in behörighet senare i livet och dess direkta åtgärder för att försvåra för utländska studenter att studera i Sverige är otroligt bakåtsträvande. Vi på den vänstra sidan måste vara tydliga med att vi aldrig kommer att acceptera att universiteten återigen blir någon slags "elitskola" för samhällets redan privilegade och att vi ser det som en av våra viktigaste frågor att alla som vill skall ha möjlighet att studera vidare direkt efter gymnasiet eller senare i livet.

Men faktum är att alla troligen aldrig kommer studera vidare (det är nog heller inte vår önskan att alla gör det) och inte ens majoriteten av folket gör det idag. Självklart kan en akademiker många gånger förstå hur en "ickeakademiker" lever och många gånger vad den vill, antingen genom tidigare erfarenheter eller genom att läsa eller lyssna sig till vetskapen. Många gånger lever en ickeakademiker och en akademiker ganska lika liv och har troligen ganska många gemensamma eftersträvanden. Något man sällan tänker på är att samma sak gäller åt andra hållet. Dock så är det många gånger så att den allra bästa att beskriva en livssituation eller en önskan är den person som är i den situationen eller har just den önskan. Lite som det berömda klippet när Göran Persson och Carl Bildt diskuterar klassamhället, när det kommer till kritan så är det Göran som vet hur det är att leva i klassamhället som Bildt säkerligen studerat noga uppifrån.

Än idag så spelar föräldrars utbildningsnivå och ens sociala bakgrund stor roll över vilka som väljer att studera vidare och alltså har den majoritet av befolkningen som inte studerar vidare troligen många gånger vissa erfarenheter och tankar som kanske inte finns hos majoriteten av våra akademiker. Låt oss forsätta kämpa för att alla, oavsett klass och utbildningsbakgrund, skall ha lika möjlighet att studera vidare och låt oss tills att vi uppnått detta lyssna till alla och sluta värdera och döma människor och dess tankar efter deras utbildning.

Läs även andra bloggares åsikter om , , ,

2 kommentarer:

 1. Bra skrivet.

  Det socialdemokratiska arbetarepartiet behöver verkligen representanter för alla samhällskikt man säger sig representera!

  SvaraRadera
 2. Om du blev gruppvåldtagen av 4 somaliska killar? skulle du då ochså vara såsse? när det är deras politik som förstört sverige och deras fina mångkultur som påtvingas oss

  http://www.aftonbladet.se/nyheter/article274417.ab

  att du inte skämms. jag hoppas innerligt att du är får möta mångkulturens mörka sidor. glöm inte tjejen som blev nedsparkad av 20 invandrarkillar häromdagen!

  SvaraRadera