tisdag 9 september 2008

Snart är det bara Vänsterpartiet som fortfarande är sossar

Jag börjar undra vart Socialdemokraterna är på väg. Någon undersökning har visat att många som röstar på socialdemokraterna hellre ser en gemensam med regering med bara miljöpartiet än en med Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet. Enligt min mening verkar Vänsterpartiet dock vara de enda som fortfarande vill driva en socialdemokratisk politik.

Vänsterpartiet förstår att man behöver skatter för att finansiera ett välfärdssystem, men S och MP basunerar ut att det "inte går att vinna val" eller "inte är rimligt att gå till val" på höjda skatter.
Vänsterpartiet verkar numera vara det enda parti som inte köpt Alliansens bild av lata fuskare som lever på bidrag utan som fortfarande har en tro på att arbetslösa och sjukskrivna inte är en annan "sorts" människor än gemene person.

Anton Bergsmark har skrivit ett bra inlägg på Sossebloggen om att vi måste ställa mycket tydliga krav på Miljöpartiet om vi ska regera med dem, apropå Peter Erikssons utspel på DN debatt. Personligen skulle jag önska att Socialdemokraterna och Vänsterpartiet fick ensam majoritet, det kanske är det enda sättet att få den Socialdemokratiska ledningen att äntligen driva en socialdemokratisk politik och sluta ta över Alliansens smygrasism och deras förakt mot sjukskrivna.

Det är verkligen dags att den Socialdemokratiska ledningen slutar upp med att stirra sig blind på att försöka vinna röster från småföretagarna i Stockholms innerstad och minns vilka det är vi kämpar för, akut för de svagaste i samhället, i förlängningen för alla. Vi kan inte hålla på och göra skillnad på människor och människor, ge människor från andra delar av världen ett annat människorvärde än svenskfödda. Vi blir inte andra människor för att vi bli arbetslösa, vi förvandlas inte för att vi blir sjuka, det händer vissa av oss och vissa har turen att klara sig. Vissa har så stora skyddsnät att de inte behöver tur för att klara sig, det är inte dessa personer vi måste stå upp för. Ett citat från Åsa Linderborgs bok som ingen bör negligera är följande:

"Han ... förklarade att man inte kan dela upp arbetare i fina och fula. Arbetarklassen är ett kollektiv bestående av miljontals individer som var och en trotsar alla schabloner"

Alla dem måste vi kämpa för!


Avslutningsvis vill jag (återigen) rekommendera alla att läsa Alex Tahirs analys av hur det kommer sig att (S) i så snabb takt kan föra en allt mer borgerlig politik, jag hoppas han har fel, men känner mig inte allt för trygg i min förhoppning (vilket jag skrev redan igår)!

Läs även andra bloggares åsikter om: , , och

18 kommentarer:

 1. Jag känner samma oro som du. Och samma ilska.

  SvaraRadera
 2. Hmmm....hur har du fått för dig att Mp skulle dela "Alliansens bild av lata fuskare som lever på bidrag"?

  Det finns ingenting i miljöpartiets politik som syftar till detta: tvärtom! MP kämpar med näbbar och klor för att vända den "nidbilden" av människor som lata och nyttomaximerande varelser....

  SvaraRadera
 3. Heiti ernits:
  Peter Eriksson uttryckte ett stöd för Ylva Johanssons förslag på "krav", ett uttalande som till min glädje Lars Ohly hade en mer problematiserande kommentar till.

  SvaraRadera
 4. Har jag missat något? Har du någon källa så kan jag kolla på vilket sätt detta sades?

  Mvh Heiti

  SvaraRadera
 5. http://www.svd.se/nyheter/inrikes/artikel_1684853.svd

  Du har rätt i att Peter Eriksson inte är helt okritisk just när det gäller Ylva Johanssons uttalalande, men hen verkar inte särskilt kritisk heller.

  När det handlar om min inställning till att jag tycker att MP inte har mycket att göra i en regering så handlar det främst om inställning till skatter, till friskolor, till LAS. MP är i många frågor mycket liberala och om det är något socialdemokraterna inte behöver så är det ett samarbetsparti som förespråkar hårdare villkor för människor, vilket marknadsekonomisk valfrihet för med sig.

  SvaraRadera
 6. Förmodligen är uttalandet enbart en fragment av vad Peter Erikssons sa i intervjun (typiskt tidningsartiklar). Jag själv reagerade mycket kritisk till innehållet i Ylvas debattartikel – hon sa det som alliansen sade fast på ett mer ”inlindat” sätt. Mycket olyckligt ifall (S) går åt det hållet! MP har alltid varit kritiska mot alliansens ”problembeskrivning”…det som Peter Eriksson och MP tycker är positivt (som framgår av artikeln) är att det skall tas ett helhetsgrepp på problemen, t.ex. samslagning av de olika myndigheterna. Dvs. att det är orimligt att människor som mår dåligt eller är sjuka faller mellan stolarna i ett byråkrati värdig Kafka! Det sker tyvärr i alltför hög grad i dagsläget!


  ” samarbetsparti som förespråkar hårdare villkor för människor, vilket marknadsekonomisk valfrihet för med sig.”


  Vi är nog ihop med (V) det partiet som förespråkar intensivast (jag har ingen statistik så jag kan inte underbygga det) att villkoren för människor (både inom Sverige och Global: global solidaritet ) måste bli bättre, det finns många politiska områden/förslag som just syftar till att förbättra för de som har det sämst. Jag delar inte din bild (men du får gärna vidareutveckla och faktaunderbygga bilden)….

  På vilket sätt ”Marknadsekonomin” (som begrepp) per automatik försämrar för människor kan jag inte se. Däremot så är MP mycket kritiska till hur de marknadsekonomiska krafterna – när det får fritt spelrum – kan förstöra för människor, djur och Natur. Det handlar inte om att marknadsekonomin i sig är dålig: utan att kontrollen, teorier och regleringen av ekonomin inte fungerar. Mp har – vad jag vet – alltid haft en socialliberal inställning till ekonomierna (precis som dagens socialdemokrater). Men har inte heller varit rädda för att se efter alternativa ekonomier och lösningar (Se detta). Valfrihet är väl bra? Är inte tricket att Garantera att ALLA får en GARANTERAD del av ”samhällskakan”? Dvs. valfrihet är bra…men inte på bekostnad av det allmänna! Båda måste finnas…

  SvaraRadera
 7. Btw: jag skulle vilja tipsa om ett fräkt inlägg om kritiv av de ekonomiska systemen (både kapitalism och socialism) (poppigt skriven med koppling till FightClub):

  Av Karl Palmås:
  http://www.isk-gbg.org/99our68/durden.pdf

  SvaraRadera
 8. Jag tycker att vi ska gå till val på egen politik helt och hållet, det här alliansbyggandet är bara fjantigt och tyder på dåligt självförtroende, lite karaktär och för lite nya idéer. Flera har lämnat partiet beroende på att det har blivit mer och mer högerinriktat, detta resonemang hör jag även från massor av tidigare väljare som idag röstar på antingen vänstern eller något missnöjesparti. Man kan inte bara sticka huvudet ner i sanden och fortsätta samma utveckling samtidigt som vi tappar medlem efter medlem. Jag vill inte ha samma politiska situation som vi har i USA heller, svenskarna förtjänar mer än två alternativ till regering. Jag skulle helst också se VP-S, just för att garantera att S inte fortsätter åt höger. Idag är det ju typ tveksamt om vi är ett vänster eller mittenparti.

  SvaraRadera
 9. Jag känner precis som du Emilia och blir så glad att du utrycker det så klart. I Örebro och på många andra platser spelar Miljöpartisterna just nu med borgarna och inte ökar det förtroendet för eventuellt samarbete framöver. Dessutom känns det som att Mona S. hela tiden blickar åt höger för att hon tror att där finns våra väljare. I stället för att låta väljarna välja det socialistiska alternativ vi borde vara.

  SvaraRadera
 10. http://mp.se/templates/Mct_78.aspx?avdnr=5&number=137212


  //HE

  SvaraRadera
 11. Det kommer att gå likadant som i England med dagens sossar och det har inte arbetarna råd med.

  SvaraRadera
 12. Som att det är nått att var stolt över socialist? Herregud

  SvaraRadera
 13. Jag håller fullständigt med dig!

  Man ser hela tiden hur socialdemokraterna under Sahlin närmar sig MP och dissar Vänstern.

  Det är helt jävla obegriplig. Miljöpartiet?! Ett parti helt utan vänstervärderingar och helt utan förankring i arbetarklassen. Ett parti som dessutom i flera kommuner sammarbetar med allianspartierna och som på riksnivå utnyttjar det faktum att de skulle kunna kunna stödja alliansen för att få bättre gehör hos sossarna. Jag hatar Miljöpartiet och hoppas att de åker ur riksdagen, det vore så mycket bättre.

  Alltså förr i tiden så tyckte jag att miljöpartiet ändå var lite kul. De var annorlunda från de andra partierna, de sprang ur en folkrörelse (miljörörelsen) och hade sina säregna idéer som kanske var lite naiva men som ändå var lite uppfriskande. På den tiden så stod det också mer till vänster än till höger, även om de aldrig varit ett riktigt vänsterparti. Men nu är MP de maktgirigaste karriäristerna av alla, genomruttna socialliberaler.

  Sossarna ska sammarbeta med Vänsterpartiet och inga andra.

  SvaraRadera
 14. Jag håller med om detta "Vi kan inte hålla på och göra skillnad på människor och människor". Men hur kommer det sig då att man på vänsterkanten snackar om skitjobb och att Ohly betraktar vissa svenska medborgare som parasiter?

  SvaraRadera