måndag 2 mars 2009

Vilseledande och kass människosyn - förslaget om avskaffandet av EBO

Både moderater och socialdemokrater gör utspel om att de vill avskaffa lagen om eget boende (ebo) som innebär att asylsökande har möjlighet att välja om de vill hitta eget boende eller om de vill bo på flyktinganläggningar.

Av förespråkarna för avskaffningen används ofta argument om att ebo gör att nyanlända får svårare att komma in i samhället, alltså får jobb i mindre utsträckning. Att detta är direkt felaktigt kan man se i boverkets rapport och det är direkt beklagligt att politiker med avsikt vill förleda dels sina egna medlemmar för att de skall rösta "rätt" och dels befolkningen för att få opinion för förslag som saknar vettiga argument. Bra inlägg om de direkt felaktiga argumenten har Kristina Persdotter skrivit på Utredarna.

Jag vill dock lyfta fram ett annat aspekt och det är människosynen som denna politik präglas av. Det är beklagligt att både sossar och moderater så villigt flirtar med de främlingsfientliga. Båda partierna har misslyckats med att föra en vettig bostadspolitik, i Stockholm verkar båda partierna direkt sakna bostadspolitik. Moderaterna har dessutom fullständigt misslyckats med sin arbetsmarknadspolitik eftersom att arbetslösheten stiger. När det gäller utspelet om ebo visar det framförallt att partierna misslyckats fullständigt med integrationspolitiken. Vi som lever i verkligheten, som går i Stockholms skolor, som bor i förorterna, ser varje dag hur integrationspolitiken misslyckats. Från riksdagen, regeringen och 68:an i Stockholm gör man det som vanligt enkelt för sig och pekar på de asylsökande, de är problemet och om vi ger dem mindre frihet så löser vi problemet. Det Sverige behöver är en integrationspolitik, en politik för att minska segregationen och när det gäller segregationen så är Danderyd och Lidingö betydligt mer segregerat än våra förorter. Det faktum att Sveriges resursstarka isolerar sig i vissa områden där andra inte är välkomna gör inte bara att det uppstår segregation utan dessa människor missar också hela problembilden, de möter inte de asylsökande som de vill tvinga att bo på flyktingförläggningar.

Jag anser inte att valfrihet har något egetvärde, jag anser heller inte att tvång måste vara negativt. Men jag tror på rättvisa och jag tror på alla människors lika värde. Det är förkastligt att en liten grupp människor skulle leva under andra regler än alla andra människor.

När det gäller socialdemokraterna blir det som ett dåligt skämt, först kritiserar de alliansen (med rätta!) för att människor ska tvingas flytta efter kort tid för att få behålla a-kassan, sedan kritiserar sossarna moderaterna (med rätta!) för att de flirtar med de som skulle kunna gå över till sd, därefter gör socialdemokraterna likadant, nekar en liten grupp människor att välja var de vill bo och på så vis lockar de några av dem som annars skulle rösta på sd.

Till sist så är i alla fal socialdemokraternas företrädare i debatten alltid noga med att vara mycket politiskt korrekta, ändå dyker det alltid upp en förespråkare i varje debatt för ny lagstiftning som glömmer bort sig, återgår till att prata om vi som måste ställa krav på dem, om att de borde vara tacksamma som får komma hit, att svenska kan man lära sig även på gamla bruksorter där det idag rivs hus (för att det inte finns några arbeten!).

Jag är dessutom helt säker på att om alla flyktinganläggningar placerades på Östermalm, i Vasastan och på motsvarande platser i andra städer så skulle många asylsökanden som idag bosätter sig via ebo i södertälje med glädje flytta in i en rymlig lägenhet på Östermalm, så om det bara är den önskan politikerna har så är det bara att börja bygga attraktiva bostäder...


Läs även andra bloggares åsikter om: ,,,

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar