fredag 8 januari 2010

Källkritik och mer resurser till skolan

Konspirationsteorierna tar aldrig slut! Idag har Metro en teori om en hemlig grupp inom (S) som ska lansera Margot Wallström som statsminister. Alexandra, Tingeling och Johan Sjölander skriver klarsynt om detta. Det är lite beklagligt att vissa personer i vår rörelse är villiga att göra vad som helst för uppmärksamhet. Metros val att publicera en så ogrundad artikel känns också tveksam, men det är knappast något nytt att en del tidningar går hur långt som helst för att öka antalet läsare.

Än mer beklagligt tycker jag är att fler och fler verkar välja att tro (eller inte förmå att se igenom) på konspirationsteorier och framför allt bland unga (se exempelvis tv4, Aftonbladet och DN har skrivit om Novus Opinions undersökning kring 11/9). Erik Åsard skrev då på Newsmill att det beror på att unga tappat förtroendet för myndigheter och dyl. vilket det förmodligen ligger en hel del i. Jag tror att det även beror till stor del på att unga sedan internets intåg i skolan inte längre får lära sig källkritik ordentligt.

Nog är det lätt att dra slutsatsen att de stora nedskärningar som gjordes i skolan under 90-talet har ett samband med att min generation tror mer på konspirationsteorier än vad tidigare generationer gör. Nedskärningarna inom välfärdssektorn har säkerligen gjort att min generation inte har en lika stor tilltro till samhället och dess institutioner, men det är inte hela bilden. Genom att minska antalet pedagoger per elevgrupp är det lätt att anta att lärarna fick mindre tid att fokusera på områden som t.ex. källkritik. När internet kom var vi många som behärskade både datorer och söktjänster betydligt bättre än våra lärare och källkritiken förlorade ytterligare i prioritet. Det är förmodligen inte heller naivt att tro att friskolornas intåg (ofta utan skolbibliotek) har minskat andelen fakta som hämtas från böcker ytterligare.

Det finns mycket att läsa om den svikna generationen som växte upp under 90-talet, läs t.ex. Kajsa Ekis Ekman och Gustav Fridolin på Newsmill eller i Fokus.

Vill vi ha självständigt tänkande medborgare som inte bara granskar staten med kritiska ögon utan även alternativa teorier krävs det att skolan ges ordentliga resurser. Det krävs att skolorna anställer utbildade lärare så att de är fullt medvetna om vikten av källkritik, det krävs att undervisningen inte bara fokuserar på faktainhämtning utan värdering och kritik kring inhämtad fakta, det krävs att klasserna är mindre så att det möjliggör en levande inlärning med diskussioner och funderingar.

Det är fantastiskt att unga människor inte tror på allt som myndigheter, lärare, eller föräldrar säger, men det är oroväckande om allt för många blint tror på t.ex. skräckpropaganda mot ett vaccin som kan rädda många liv!

------------------------------------------

Storstad skriver om mödradödligheten i världen, det är skrämmande fakta och hemskt att inse hur lätt många liv skulle kunna räddas och Alliansfritt synar (M)s försök att låta myndigheter bedriva deras valrörelse

Andra bloggar om: , , . Fler: Netroots, Rödgrön, Intressant?

1 kommentar:

  1. Hej Emilia! Har du anmält din blogg till vårt nätverk för progressiva bloggar? www.netroots.se

    Mvh/Johan

    SvaraRadera