tisdag 12 januari 2010

Kommer de privata sjukhusen, vårdcentralerna och apoteken ta livet av oss alla?

Död, död, död, allt fler dör av resistenta bakterier runt om i världen! Även i Sverige ökar dödsfallen, även om vi ligger förhållandevis bra till fortfarande.

Vårdexperter och forskare manar till följande lösning:
"nu krävs beteendeförändringar där solidariteten måste gå före den individuella bekvämligheten"

Det händer ibland att jag faktiskt tycker det är ganska roligt att få utropa: Vad var det jag sa!

Vad hade då detta med privatiseringar av vårdcentraler och apotek att göra? Ingen gång i debatten om utförsäljningar och avknoppningar har någon argumenterat för att en utförsäljning av apoteket ger en mer solidarisk fördelning av mediciner, tvärt om! Det enda positiva med privata vårdcentraler är att de blir mer tillgängliga i tätbebyggda områden, framförallt där människorna är förhållandevis friska. Vidare krävs det inte raketforskning för att räkna ut att där det är hög konkurrens bland vårdcentralerna så kommer det inte att bli en konkurrensfördel att vägra skriva ut antibiotika till en patient.

Nej, vill vi ha någon ordning på de resistenta bakterierna krävs en reglerad sjukvård som styrs efter behov och inte av konkurrens genom vinstintressen. Det krävs apotek som inte måste sälja medicin för att gå med vinst utan som kan tala om för en person med ömmande vader att den ska gå hem och stretcha istället för att äta smärtstillande. Lösningen skulle kunna vara väldigt enkel på ett väldigt stort problem: Demokratisk kontroll och styrning kombinerat med hård reglering. Dags att våga politiker!

Noterat: Jag vet att det även krävs en betydligt hårdare reglering för hur lättvindigt husdjur och boskap ska få antibiotika också för att vi ska kunna bekämpa de resistenta bakterierna. Samt att detta är ett globalt problem som det inte räcker att vi gör något åt i Sverige, men så är det med de flesta av dagens problem och vi bör alltid gå i framkant när vi kan!

Rapporterat om resistenta bakterier de senaste dagarna: Svd igår, idag, igår,
DN 4 januari

----------------------------------------

Andra bloggar om: , , ,

Intressant? Fler röd eller rödgröna bloggar finner du här: Netroots, Rödgrön,

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar