måndag 4 januari 2010

Saknar Annie Johansson vision eller analys? Tredje KLU dagen

Ibland är jag för lättprovocerad och idag provoceras jag verkligen av Annie Johanssons otroliga förenkling och förvanskning av verkligheten.

Centerns korståg mot anställningsskyddet fortsätter. Johansson replikerar i DN kring att ett antal fackförbund vill ta strid mot bemanningsföretagen. Hon påstår att detta är en strid som motverkar sysselsättning eftersom att många unga, invandrare och relativt många kvinnor är anställda av bemanningsföretag. Problematiken kringgås helt, systemet med bemanningsföretagen bidrar till att färre får fast anställning, inte tvärt om.

Problemet är nog tyvärr inte att (C) saknar vision, problemet är ju precis det att de vill urholka anställningsskyddet och på sikt framtvinga en låglönesektor.

Systemet med bemanningsföretagen urholkar befintliga kollektivavtal genom att företag kan avskeda personal för att sedan hyra in till en mindre penning. Systemet med bemanningsföretagen är en stor orsak till att unga inte får fast arbete, eftersom att företag kan välja att hyra in personal istället för att anställa, bemanningsföretagen är inte någon räddning. Tvärt om får unga och andra som diskrimineras av arbetsgivare lägre lön för arbetet eftersom att bemanningsföretaget ska ha en stor del av pengarna, en ytterligare mellanhand.

Det går inte att driva en affär utan personal, men går det att få personalen utan att ta något ansvar och till mindre kostnad så kommer många arbetsgivare att välja det alternativet.

En bättre analys av arbetsmarknadspolitiken står (S) för. För att kunna få en bra matchning av arbetssökande och arbetstillfällen krävs en ordentlig arbetslöshetsförsäkring, det är politik för sysselsättning!

-----------------------------------------

Ledarskap är dagens tema på kommun/klubbledarutbildningenBommersvik, diskussioner kring ledarskap, medlemsvärvning och utåtriktad verksamhet följs av 3 minuters övningar i skrivande.

-----------------------------------------

I övrigt är jag nu mycket sugen på att läsa boken "Why not socialism?" av G.A Cohens efter Johan Sjölanders boktips och Björn Andersson skriver rakt på sak om Sven-Erik Österbergs debattartikel

Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

6 kommentarer:

 1. "För att kunna få en bra matchning av arbetssökande och arbetstillfällen krävs en ordentlig arbetshetslösförsäkring, det är politik för sysselsättning".

  Två reflektioner:
  1. Er "politik för sysselsättning" handlar alltså om när folk INTE har sysselsättning - inte om hur dom kan få det.
  2. En ordentlig matchning mellan arbetssökande och arbetstillfällen är väl just vad ett bemanningsföretag är?

  Dessutom: om nu man blir anställd av ett bemanningsföretag - är inte det då en fast anställning, fast med (eventuellt) flera, skifande arbetsplatser? Eller hur tänker du lösa många företags behov av personal som man behöver "då-och-då"? Lagstadgad rätt till heltid? Vad tror du att företagen väljer att göra: anställa eller att inte anställa?

  SvaraRadera
 2. Genom en aktiv arbetsmarknadspolitik matchar man arbetssökande med rätt arbete, vilket innebär att effektiviteten på arbetsmarknaden ökar, detta i sig bidrar till fler arbetstillfällen

  Självklart måste detta kompletteras under lågkonjunkturer med offentliga investeringar som skapar arbetstillfällen om man vill minska arbetslösheten. Detta ignorerar regeringen totalt och i Stockholm väljer Alliansen istället att skära ned stort i kommunen och istället aktivt bidra till ökad arbetslöshet

  Utan bemanningsföretagen skulle arbetsgivare tvingas att anställa tillräckligt med personal för att verksamheten ska kunna fungera även när någon är sjuk en dag. Man kan också tänka sig en reglering som gör att det är acceptabelt att hyra in personal just när det gäller att täcka upp sjukfrånvaro och dylikt. Det är inte dessa situationer som är problemet

  Bemanningföretagen används istället för egen personal och enda anledningen är att slippa ha justa kollektivavtal och underminera fackföreningsrörelsernas inflyande. Alltså till att försöka få till en ordning där arbetsgivarna har lättare att explotera de anställda

  SvaraRadera
 3. "... genom en aktiv arbetsmarknadspolitik matchar man arbetssökande med rätt arbete, vilket innebär att effektiviteten på arbetsmarknaden ökar, detta i sig bidrar till fler arbetstillfällen".

  Ehum, är det inte detta exakt det som bemanningsföretagen gör?

  "Utan bemanningsföretagen skulle arbetsgivare tvingas anställa..."

  Ehum igen - arbetsgivarna anställer så mycket folk som anses kostandseffektivt. Är det dyrt och krångligt att anställa (som i Sverige) är förstås tröskeln högre. Har man tillgång till mer flexibilitet (bemanningsföretag) så kan företagen erbjuda mer arbetstimmar än utan dessa.

  "...enda anledningen är att slippa ha justa kollektivavtal och underminiera fackföreningsrörelsens inflytande".

  Reality check - alla arbetsgivare är inte medverkande i något stor konspiration mot facket. Att det sedan är ER bild av det är ert problem... bemanningsföretagen HAR väl just kollektivavtal. Att ha egen personal tillför en mängd extraarbete utöver att bara betala ut lön: utvecklingssamtal, schemaläggning, rekrytering, utbildning m.m. som man gladligen betalar för genom att hyra in personal. Bemannigsföretagen har specialiserat sig på just detta - varför kan dom inte sköta det?

  Att sedan arbetsgivare "exploaterar" anställda är för mig helt främmande och det är inte konstigt att vissa arbetsgivare inte gillar facket när man blir bemött med den inställningen.

  SvaraRadera
 4. Rent ideologiskt; hur kan du anse dig ha rätten att tvinga företag att anställa? Delar du som politiker företagarens risktagande? Är du som politiker den som förlorar allt du äger och har om företaget går omkull? Dela risken eller håll mun.

  Du är direkt farlig och odemokratisk. Vad blir nästa steg? Jag antar att det räcker att blicka mot Venezuela och Hugo Chavez för att inse hur du egentligen vill att Sverige ska styras...

  I sann nordkoreansk anda undviker du att tala om vad som händer med de företagare som går omkull och som kanske förlorar allt de äger. Om du verkligen strävade efter jämlikhet så skulle du och dina ideologifränder även garantera pengarna tillbaka till alla företagare som går i konkurs.

  Eller är de mindre värda i Partiets och den Store Ledarens ögon?

  Jag tror inte du har en aning om verkligheten. Jag är övertygad om att du, i ditt rosa skimmer, tror att Sverige har en obegränsad summa pengar att fördela och att så länge man lyssnar på Dig och Partiet så kommer allt att bli bra. Mer makt till dig m a o. Du, eller rättare sagt, din karriär tjänar inte på att människor blir oberoende arbetsmarknadspolitiska åtgärder. Det bästa för dig är att tillräckligt många är bidragsberoende. Då kan du och dina partifränder köra samma gamla skrämselpropaganda: "Rösta på oss eller bli hemlösa...."

  Din mardröm är ju de människor som inte är beroende av staten. Dessa kan du inte skrämma...

  Detta är skrämmande likt dogmerna mina föräldrar ville bort ifrån då vi lämnade Ceausescus Rumäninen 1985! Att en del till synes intelligenta människor vägrar inse att socialismen är ett av mänsklighetens mest groteska experiment är för mig inget annat än en indikation på en dold agenda. Sugen på mer makt Emilia Bjurgren?

  Du kan på allvar inte mena att en företagare per definition skulle vara en slavhandlare; en ondskefull person som utnyttjar andra människor. Hur rosa är det där skimmret du lever i egentligen? Jag föreslår att du faktiskt åkte utanför Stockholm - det finns en hel värld där utanför. Tro det eller ej!

  SvaraRadera
 5. Om du känner dig lättprovocerad bör du undvika allt centerpartistiskt, de provocerar en även de dagar man är i harmoni med världen.

  Håller väl med dig i det mesta men jag är inte alls lika säker att bemanningsföretagen måste utgöra ett hot. Det stora hotet mot fackföreningsrörelsen är snarare att vi går från stora till små arbetsplatser (och små arbetsplatser är traditionellt ganska svåra att organisera). Då tror jag att anställda på bemanningsföretag är lättare att organisera om problemet bara angrips på rätt sätt. Hela resonemanget på output.nu

  SvaraRadera
 6. Det som Jonas skriver är egentligen grunden till vänsterns klagomål över bemanningsföretagen: "hotet mot fackföreningsrörelsen". Förändringen på arbetsmarknaden i kombination med att människor är mer självständiga gör att facken maktposition i samhället minskar. Inte för att det försämrar de som jobbar, men att fackens egna makt minskar.

  Jobba för sina medlemmar? Tja, lite som Hyresrättsföreningen - man jobbar för sig själv.

  SvaraRadera