torsdag 14 januari 2010

Vinstförbud eller avskaffande av friskolorna

Den politiska risken i friskolebranschen har aldrig varit särskilt stor, hävdar Kunskapsskolans vd Per Ledin i Svd Näringslivs pappersupplaga. Om kritiken mot friskolornas stora vinstuttag säger Ledin:
"Hela den där frågan är väl inte hälften så intressant idag som den var före S-kongressen"

Eftersom att Socialdemokraterna inte tog ställning för något vinstförbud på kongressen finns det risk att Ledin har rätt. Faktumet att kongressen tog ställning för att vinster inte ska få tas ut på bekostnad av kvaliteten talar för att han har fel. För 44 miljoner kan man uppnå betydligt mer kvalitet i skolan. 44 miljoner är alltså vad Kunskapsskolan gjort i vinst 2009.

När friskoleägarna tror att risken för regleringar av vinstuttaget försvunnit vågar de också öka vinsten. Jag misstänker att det är vad som händer kring bonusarna just nu, trots finanskrisen har de regleringar som det talades så varmt om i debatten uteblivit och nu ser vi hur bank efter bank ökar sina bonusandelar även 2009. När trovärdigheten för regleringar minskar vågar kapitalisterna ta allt större delar själva.

Vill vi att våra skattepengar ska gå till kvalitet och inte till aktieägare krävs det regleringar, alltså förbud! Precis som att om vi inte vill att våra skattepengar ska kunna användas som riskdämpare sa att bankanställdas bonusar aldrig uteblir krävs regleringar även där. Socialdemokraterna måste i detta fall stå upp för välfärdssystemet och trovärdigheten för skattesystemet. Vi kan inte acceptera att människors hårt inarbetade skattepengar går till aktieägares fickor, jag hoppas verkligen att vi efter den 19 september får se ett förbud mot vinstuttag från friskolorna.

Vill vi därutöver hindra att skolan verkar segregerande krävs dock ett annat sorts förbud än bara ett förbud mot vinstuttag då exempelvis de religiösa friskolorna inte drivs av vinstintresse.

Media om kunskapsskolans vinst: Se Expressen eller Arbetarbladet. Om bankernas bonusar: Svd idag, idag, igår och DN.

----------------------------------------

Måste läsning för alla röda själar är gårdagens debattartikel i Aftonbladet där Daniel Suhonen och Dan Josefsson ger Arena en välbehövlig känga. Jag har länge irriterat mig på bristen på strukturell analys i Arena och hur de missar att se tvingande normer på så många områden i samhället, förutom de normer som de menar att vänster intellektuella påtvingar sina likatänkande. Suhonen och Josefsson sätter verkligen fingret på bristerna i Arenas analys av konflikterna i samhället idag. Även SSK bloggen kommenterar artikeln.


----------------------------------------

Andra bloggar om: , , , , , ,
Intressant? Fler röd eller rödgröna bloggar finner du här: Netroots, Rödgrön,

2 kommentarer:

  1. Kan du svara mig pa detta: har Kunskapsskolan samre kvalitet motsvarande de 44 miljoner an en icke-vinst-driven skola?

    Sanningen ar nog snarare tvartom att privata skolor som gar med vinst har nojdare larare, nojdare elever och battre betyg. Battre kvalitet alltsa - TROTS att man gar med vinst.

    Hur forklarar du detta?

    SvaraRadera
  2. Gryningsräd:Sanningen (empirisk forskning av Mikael Lindahl vid Uppsala Universitet) visar att det inte är någon skillnad i kvaliteten mellan friskolorna och de kommunala. Det finns bra och dåliga friskolor precis som det finns bra och dåliga kommunala och hur det går för eleverna är avgörs inte av ifall de går i kommunal eller friskola.

    Håll dig till sanningen så blir diskussionen mer intressant.

    Det som däremot har bevisats är att friskolornas införande har gett inflation i betygen då många friskolor sätter överbetyg samt att elevers kunskaper om demokratin har försvagats (kan vara en slump att det sammanföll med friskolornas införande, men mycket tyder på att det inte är det).

    Slutsatsen blir att det är ett hån mot alla som bidrar med skattepengar att ge bort dessa till privata fickor! Jag tycker det är principiellt fel, men när det inte ens ger några som helst empiriskt bevisade positiva effekter är det ett hån!

    SvaraRadera