torsdag 21 januari 2010

Ohumana livsvillkor för papperslösa

Idag ska jag delta i en debatt kring Sveriges och EUs flyktingpolitik på ABF huset som Aktion mot deportation anordnar. Det är ett svårt ämne att diskutera.
Mina åsikter är klara, det finns två grundproblem:

Det första problemet är den orättvisa fördelningen. Välståndet i världen är så orättvist fördelat att människor trots den ohumana behandlingen som väntar dem om de lyckas ta sig in i EU väljer att på olika möjliga och omöjliga sätt ta sig hit.
Det andra problemet är att människor inte tillåts röra sig fritt i världen.

Lösningarna är inte enkla. Först och främst krävs en ny
ekonomisk världsordning! En blandekonomi med en reglerad marknad, som sätter människor före vinst, där man tillämpar en global omfördelning och ett globalt samarbete. Fattigdom och klasskillnader är en grundläggande orsak till många konflikter i världen. Redan innan den världsordningen är uppnådd krävs dock ett avskaffande av den politik som gör att människor kan klassas som "illegala". Min (och hela SSUs) vision är en gränslös värld där människor kan röra sig fritt och bosätta sig där de så önskar.

Sverige har en liten del att vara stolta över, Sverige är fortfarande världens fjärde störtsta mottagare av kvotflyktingar (se svd). Men i övrigt är Sverige precis lika osolidariska som övriga västvärlden när det gäller solidaritet med världens alla människor. Oavsett vilka som har styrt i landet så har de så kallade papperslösa i princip inga rättigheter och när människor utvisas kan de sättas i förvar utan sluttid, trots att de inte begått ett enda brott! Stockholmsprogrammet är en fortsättning på samma spår, människor ska kontrolleras och registreras ännu mer och hela programmet känns i princip som att det har som syfte att åstadkomma förföljelse och hårdare tag mot invandrare.

Jag hoppas att den rödgröna regeringen kommer att välja en annan väg och införa en flyktingpolitik som är human i realiteten!

------------------------------------------

Andra bloggar om: , , ,

Intressant? Fler röd eller rödgröna bloggar finner du här: Netroots, Rödgrön,

6 kommentarer:

 1. Är det inte ett brott att vistas illegalt i landet eller _tycker_ du att det inte ska vara ett brott och därför är det inte ett brott? Som med "illegal" fildelning?

  För att man ska kunna ha fria gränser, förutsätter inte det en världsregering så att hela jorden blir som ett land?

  SvaraRadera
 2. Hej Emilia.
  Grattis till din plats på riksdagslistan. Jätteroligt att fler unga kommer in på våra listor! Lycka till!

  SvaraRadera
 3. Enligt Migrationsverket är endast 5% riktiga flyktingar, resten lycksökare. Tycker Du att Sverige skall fortsätta att vara hela världens socialbyrå? Varför tror Du dom är "papperslösa". Varför vill man inte uppge indentitet? Varför Sverige? Mördare eller annan kriminalitet?

  SvaraRadera
 4. Bra skrivet Emilia! Människor flyttar dit där de kan få ett så bra liv som möjligt. Så har vi alltid gjort och är givetvis en mänsklig rättighet. Det är viktigt att driva avskaffandet av papperslösheten och tillåta arbetskraftsinvandringen igen, annars blir dessa människor bara offer för cyniska människohandlare.

  SvaraRadera
 5. Jag skulle vara ännu stoltare om Sverige hade hjälpt att lösa grundorsaken till att människor flyr Eritrea och även Somalia.
  Människor som idag flyr Eritrea gör det främst för att undvika militär/samhällstjänsten som är allt för många år. Orsaken till det att Etiopien vägrar lämna ockuperat eritreanskt område trots internationell domslut från år 2003 om var gränsen går mellan länderna. Terror-regimen i Etiopien ständigt hotar Eritrea med krig. Eritrea måste självklart vara på sin vakt. Likså har Etiopien invaderat Somalia och fortsätter att sända trupper för att terrorisera befolkningen där.
  Trots detta fortsätter Sverige pumpa in miljoner med bistånd för att livnära terror-regimen i Addis Abeba utan någr som helst villkor. Vad kan en röd-grön regering göra åt detta? Vad kan du göra om du kommer in i Riksdag till höst?

  SvaraRadera
 6. Suka: Jag tycker inte att människor ska kunna klassas som illegala för att de söker ett bättre liv!

  Anders: Migrationsverket har betydligt snävare klassificering av vad som är asylskäl än de skäl FN fastställt, det är ett problem! De som inte har asylskäl söker ju fortfarande ett bättre liv. Inga papperslösa lever på bidrag, de arbetar och dessutom oftast till låga löner och med hemska arbetsmiljöförhållanden. Sverige för att även om de papperslösa får en hemsk tillvaro här så finns ändå hoppet om att få bli en del av ett samhälle som bygger på gemensamma lösningar och demokrati. Vilka är vi att neka människor att söka bättre levnadsförhållanden?

  Nyansera: Jag håller med om att vi borde fokusera på att föra en internationell politik som bidrar till att människor inte behöver fly sina hemländer.

  Håller till fullo med Anders Nilsson, och Tack Ola!

  SvaraRadera