måndag 21 december 2009

Ungdomsarbetslösheten

Blev för ovanlighetens skull glad av att läsa SvD imorse. Måste ta mig en närmare titt på LO-ekonomernas rapport kring ungas arbetslöshet. Jag är så ofantligt trött på att debattera LAS eller ej LAS, det är ju helt uppenbart att det som behövs är ett förstärkt LAS som tvingar arbetsgivare att ge även unga trygga anställningar (jag har skrivit om LAS tidigare). Därför är det glädjande att LO-ekonomerna tar upp debatten ur vårt perspektiv och sätter dagordningen, nu får regeringen äntligen istället bemöta varför de inte försöker göra något åt problematiken, 8% av de unga fick under jobbgarantin arbete eller utbildning under september 2009, det är skamligt!

Förövrigt fortsätter borgerliga ledarsidor, som nämnda SvD, att jobba hårt för att sprida bilden av att Mona inte har stöd inom de egna leden. Kan tyckas märkligt med tanke på att kongressen sa något annat. Samma Mona toppar även vår riksdagslista i Stockholm. Förmodligen lär de väl fortsätta försöka ända fram till valnatten för trots allt är det ju troligare att Alliansen vinner valet på att försöka skapa en dålig bild av sossarna än på sin egen politik!

Andra bloggar om: , , , , ,

3 kommentarer:

  1. Du kan inget om det här med ekonomi va?

    "det är ju helt uppenbart att det som behövs är ett förstärkt LAS som tvingar arbetsgivare att ge även unga trygga anställningar"

    Tror du det kommer att innebära att fler eller färre ungdomar anställs? Har du inte fattat att problemet är att ungdomar har det svårt att få ett första jobb?

    SvaraRadera
  2. Angående LAS

    LAS är en av de orsaker som gör att människor idag mår dåligt.
    Hur kanske du undrar?

    Jämför pris på boende idag jämfört med 30 år sedan. Då amorterade man av HELA lånet, idag betalar de flesta bara räntor. Då låg räntan på över 10%, idag strax över 1%.
    Detta har gjort att priset på boende ökat en hel del (mer än 10 gånger).

    LAS: Sist in först ut. Folk är livrädda för att byta jobb, då hamnar man ju sist igen. Trivs man inte och har köpt hus, då ligger personen nära gränsen, tänk om räntorna stiger o.s.v. Så även om de som sitter säkert och på grund av de låga räntorna har det extremt bra, även de är stressade då de är "fängslade" på arbetsplatsen.

    Hade LAS inte funnits, då hade boende inte stigit lika mycket eftersom säkerheten minskar och man vågar inte betala samma pris. Bostadsbrist i kombination med LAS trissar upp priserna rätt ordentligt nämligen.
    Rörligheten på arbetsmarknaden hade ökat vilket gör att folk kan byta till trevligare arbetssituation om man vantrivs.

    Det finns bara några få som gillar LAS och det är de riktigt stora företagen. För resten är LAS ett helvete

    SvaraRadera
  3. Bra skrivet. Vi måste ha en starkare anställningslagstifinting.

    SvaraRadera