tisdag 5 januari 2010

Det är skönt att slippa fyllan!

Misshandel av både nära och kära, samt på krogen är inte helt ovanliga följder av fylla och detsamma gäller våldtäkter. Även om dessa samhällsproblem inte är nödvändiga följder av alkoholintag är det oansvarigt att blunda för sambanden.

Det samma gäller de problem som inte är lika stora, som alla gånger människor blir alldeles för frispråkiga efter lite för mycket dricka eller får minnesluckor som ofta ger upphov till stor ångest.

Att få tag på alkohol idag är inte svårt, systembolaget är öppet sex av sju dagar i veckan och sju av sju dagar i veckan kan man gå ut på en bar/pub/restaurang och dricka i princip så mycket man har råd med.

En fredad miljö har varit caféerna. Dit kan man gå när man själv inte vill dricka men dessutom slippa omges av fulla människor. Jag tycker det är både synd och otroligt oansvarigt mot samhället om regeringen börjar tillåta alkoholservering på caféer så som alkoholutredningen föreslår.

Att det är oansvarigt mot samhället blir väldigt tydligt när alla undersökningar visar att unga dricker allt mer (Svd, DN och DN har skrivit om det under det gångna året) och caféer är en plats där många minderåriga umgås då de inte är ute och driver runt eller på hemmafest och super.

Det som behövs idag är inte utökade möjligheter att få tag på alkohol, det som behövs är opinionbildning för att minska fyllan, träffpunkter där minderåriga kan umgås utan droger, fortsatt reglering av systembolaget och fortsatt restriktiva regler kring utskänkningstillstånden!

Liv Bäckström har skrivit en bra krönika på ka.se kring ämnet.

----------------------------------------

Bommersvik har vi idag valdag med presentation av valstrategin och praktiskt kampanjarbete. En fantastisk erfarenhet i SSU är att lära sig att umgås och lära känna människor helt utan alkohol. Imorgon är sista dagen av klubb/kommunledareutbildningen så sedan åker jag tillbaka till verkligheten

----------------------------------------

Läs även andra bloggares åsikter om , ,

4 kommentarer:

 1. Öppna ett eget akolholfritt café! Eftersom vi lever i en kapitalistisk värld har du alla möjligheter att göra detta.

  SvaraRadera
 2. Du har helt rätt

  Vi måste bevara de alkoholfria zonerna. Idrottsplatser är ett ställe och cafeer är definitivt ett annat

  SvaraRadera
 3. Gryningsräd, till skillnad från dig tror jag att man ska låta marknaden styra världen och anpassa sig helt efter vad kapitalismen tillåter eller inte, jag är övertygad om att man måste reglera och styra marknaden.

  SvaraRadera
 4. Varför måste man reglera och styra marknaden efter vad DU tycker? Om det nu finns ett skriande behov av alkoholfria cafér så öppna ett. Låt marknaden (alltså vi kunden) sedan bestämma om man vill gå dit eller inte...

  Själv hade jag uppskattat att gå på ett café där man kunde få en conagc till kaffet eller ta en öl när kompisarna tog en latte.

  Eftersom alkoholstillstånd drar med sig vissa konsekvenser (utbildad personal, tillsyningsavgifter m.m.) så kommer det ju inte bli så att det blir bar/krog av alla caféer över en natt. Så du kan vara lugn - dina alkoholfria caféer kommer att finnas kvar ett tag till!

  SvaraRadera